Το ’21!!! Η εκπλήρωση των ονείρων του Γένους!!!
1453. Τέρμα και αφετηρία. Τέρμα μεν, διότι εδώ - στο 1453 - τερματίζεται ο μακρόχρονος βίος του Βυζαντίου. Τερματίζεται, η παιδεία, η τέχνη, ο πολιτισμός!!! Χάνεται η πολιτειακή και πολιτική εξουσία, η ελευθερία και η ανεξαρτησία του Γένους!!! Αφετηρία δε, διότι από εδώ - από το 1453 - αρχίζει η νέα περίοδος του Ελληνισμού, που μέλλει να είναι σκοτεινή και μακρόχρονη! Να είναι περίοδος σκοταδισμού, χάους και δεινών. Φρίκης και δυστυχίας!
Το ιστορικό Γενός των Ελλήνων περιήλθε στα χέρια αλλοφύλων και αλλοθρήσκων, των Οθωμανών Τούρκων. Το σκεπάζει ο μαύρος πέπλος της δουλείας! Της σκλαβιάς! Της τυραννίας! Της αδικίας! Του φόβου! Το τρόμου! Της σφαγής! Της ταπείνωσης και του εξευτελισμού!
Δεν χάνει, όμως, την ελπίδα του και τα όνειρά του. Δεν χάνει την πίστη του. Ελπίζει και πιστεύει, ότι θα αναστηθεί. Θα απελευθερωθεί. Το Έθνος θα αναγεννηθεί και θα γίνει έθνος - κράτος. Θα αποκτήσει ξανά πολιτειακή και πολιτική υπόσταση και θα γραφεί ξανά στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη και θα γίνει μέλος της διεθνούς πολιτικής σκηνής!!!
Η Ορθοδοξία αναλαμβάνει ρόλο εθνάρχη. Γίνεται η σκέπη, η προστασία, η εμψυχώτρια του υπόδουλου Γένους. Η ανανέωση και η αναθέρμανση των ονείρων του. Ιδρύει: «ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και μαθαίνει στα ελληνόπουλα ιερά και ελληνικά γράμματα. Τους διδάσκει θρησκεία, Ελλάδα, πατρίδα!!! Τους λέει: «Μη σκιάζονται τα σκότη! «Γιατί».
Η Λευτεριά σαν της αυγής
το φεγγοβόλο αστέρι
της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει».
Το Γένος των Ελλήνων δεν παύει ουδέ στιγμή να ελπίζει και να πιστεύει. Να οραματίζεται και να ονευρεύεται την ανάστασή του, την απελευθέρωσή του. Κάνει 250 κινήματα κατά των βαρβάρων κατακτητών. Όλα, όμως, πνίγονται στο αίμα. Οι κυρίως, λόγοι είναι δύο: Η πλημμελής οργάνωση και η απιστία των ξένων. Οι ξένοι υπόσχονταν να βοηθήσουν, αλλά «ουδέποτε» οι Έλληνες είδαν ξένη βοήθεια, ξένη υποστήριξη.
Τα κινήματα αυτά, 250, η Ιστορία τα ονόμασε: «Προεπαναστατικά κινήματα» Απ’ αυτά πήγασε το δίδαγμα!!! Το ιστορικό δίδαγμα. Και το διπλό. Η Ελλάδα να μην ελπίζει πλέον στην ξένη βοήθεια και να αγωνιστεί με τις δικές της δυνάμεις για τη λύση των δεσμών της δουλείας, την πάταξη και τη συντριβή του αφόρητου τουρκικού ζυγού.
Έτσι ήρθε η σκέψη και η ιδέα ίδρυσης εταιρείας. Και ιδρύεται το 1814 η Φιλική Εταιρεία!!! Η Φιλική Εταιρεία οργανώνει την Ελληνική Επανάσταση!!! Προετοιμάζει το Γένος!!! Το Έθνος!!! Το προετοιμάζει για την Ελληνική Επανάσταση για την Πανεθνική Εξέγερση!!! Κινείται με μυστικότητα και με όλες τις δυνατές προφυλάξεις. Κινείται μυστικά!!! Βρίσκει χρήματα!!! Βρίσκει όπλα!!! Και αναθέτει την αρχηγία της Ελληνικής Επανάστασης στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.Την κήρυξε το 1821!!! Άρχισε απ’ τις παραδουνάβιες χώρες. Το Φεβρουάριο του 1821 ανάβει ο δαυλός της. Ανάβει με τον Ιερό Λόχο!!! Τον αποτελούν 500 νέοι γόνοι ευγενών οίκων. Εκεί δεν πετυχαίνει, διότι δεν βοήθησαν οι κάτοικοι ούτε η «αόρατος αρχή» ήρθε να βοηθήσει. Ο Αλ. Υψηλάντης, πριν το άναμμα του δαυλού, εκδίδει προκήρυξη και ζητάει να τον βοηθήσουν οι κάτοικοι και τους λέει, ότι θα βοηθήσει και μία «αόρατη αρχή». Και υπονοούσε, φυσικά, τη Ρωσία. Πετυχαίνει, ομως, εδώ. Δηλ. στη μητροπολιτική Ελλάδα!!!
Στη μητροπολιτική Ελλάδα ήρθε η είδηση, ότι πέτυχε εκεί η Επανάσταση ότι «η αόρατη αρχή» βοήθησε και, έτσι, κηρύχτηκε κι εδώ, στο μητροπολιτικό χώρο, το Μάρτιο 1821 η Ελληνική Επανάσταση!!! Στην Αγία Λαύρα υψώνεται το Λάβαρό της, η Σημαία της. Ο δε επίσκοπος Γερμανός την ευλογεί, διότι ο σκοπός της είναι ιερός!!! Είναι εθνικός απελευθερωτικός!!! Δεν είναι ούτε ταξικός, ούτε κοινωνικός. Ως επίσημη ημέρα κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης ανακηρύχτηκε η 25η Μαρτίου!!! Και οι Ευαγγελισμοί έγιναν 2. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου κι ο Ευαγγελισμός της Ελευθερίας!!! «Χαίρε, Μαριάμ», «Χαίρε Ελευθερία».
Οι Έλληνες Επαναστάτες ορμούν κατά του προαιωνίου εχθρού τους ακάθεκτοι!!! Γίνονται μαχητές κι αγωνιστές της θρησκείας και της πατρίδας!!! Της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Της ηθικής και του Δικαίου!!! Της τιμής και της Αξιοπρέπειας!!! Της Αλήθειας και της Αρετής!!!
Γίνονται μάχες ομηρικές. Δυνατές. Ισχυρές Μάχες φονικές. Σείεται ο ουρανός και η Γη. Βοούν οι κάμποι και τα βουνά. Ρέει αίμα! Το σύνθημα: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» ηχεί παντού!!!
Οι ηρωικές πράξεις και τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων Επαναστατών καταπλήσσουν την Ευρώπη όλη και τον κόσμο όλο!!! Οι ηρωικές θυσίες και τα ηρωικά ολοκαυτώματα των Ελλήνων κατασυγκινούν όλη την Ανθρωπότητα!!! Γεννήθηκε ο Φιλελληνισμός!!! Φιλέλληνες Ευρωπαίοι και όχι μόνο βοηθήσαν την Ελλάδα είτε ηθικά είτε πρακτικά είτε και τα δύο. Ήρθαν πολλοί εδώ και πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας!!! Αρκετοί πρόσφεραν και τον εαυτό τους ολοκαύτωμα στο βωμό της. Ο κήπος των Ηρώων του ηρωικού και ενδόξου Μεσολογγίου έχει και αγάλματα και προτομές Φιλελλήνων!!! Το κορυφαίο δε παράδειγμα του Φιλελληνισμού ήταν η ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου ο ενωμένος στόλος της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας κατατρόπωσε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και έπνευσε ο άνεμος της Ελευθερίας!!!
Το ’21 λοιπόν, εκπλήρωσε τα όνειρα του Γένους, όνειρα αιώνων. Αναγέννησε το Έθνος και το έκανε. Έθνος - Κράτος!!! Απέκτησε πολιτειακή και πολιτική υπόσταση. Και εισήλθε στη χορεία των Κρατών της Γης. Χρέος των Πανελλήνων είναι να τιμούν το ’21. Να πράττουν πάντοτε ό,τι το νόμιμο, το αγαθό, το ωραίο, το αληθές!!! Η Ελευθερία είναι αγαθό της ζωής. Δεν είναι χάλασμα και γκρέμισμα, είναι υλική και πνευματική δημιουργία.
Του Δημήτρη Γ. Μπράνη
Δημοσιογράφου - Νομικού