Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Είναι πολλές οι “αλογόμυγες”! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Ελάτε στη θέση ενός δημοσιογράφου που αποφασίζει να παραβρεθεί σε μία συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία για να καλύψει δημοσιογραφικά το θέμα και χωρίς να το πολυκαταλάβει βρίσκεται αντιμέτωπος με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη δουλειά που κάνει και την εφημερίδα στην οποία εργάζεται. Χαρακτηρισμοί πού εξαπολύθηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη, μιας εκπροσώπου του Ελληνικού κοινοβουλίου που θα περίμενε κανείς να έχει μία διαφορετική άποψη για το ρόλο της ενημέρωσης και του τύπου σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και να τρέφει μεγαλύτερο σεβασμό για το δημοσιογραφικό επάγγελμα. 


Για να σας βάλουμε αμέσως στο θέμα να επισημάνουμε ότι το περιστατικό πού διηγούμαστε δεν είναι προϊόν φαντασίας αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Μπροστά σε αυτή την εικόνα που μόλις σας περιγράψαμε βρεθήκαμε Δευτέρα το βράδυ στη συνάντηση γνωριμίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία. Παίρνοντας το λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, αφού έκανε το σχόλιό της για τις πολιτικές εξελίξεις, δεν άργησε να εξαπολύσει το φιλιππικό της εναντίον όλων των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων φυσικά που, κατά την άποψή της, δεν προβάλλουν όσο θα ήθελε η ίδια τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ευθύνονται για διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη στιγμή που δεν λένε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “πετάει” πολιτικά !

«Δεν χρειαζόμαστε, είπε χαρακτηριστικά, ούτε τα “Πετσο - ταϊσμένα” μέσα ενημέρωσης για να πούμε ότι δεν πάει άλλο». Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Φθιώτιδας, σε κάθε γωνιά της χώρας και είναι το σπάσιμο του φόβου που θέλει να εγκαθιδρύσει στη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους για να μην χάσουν τη δουλειά τους». Δεν ξέρω σε ποια χώρα αναφέρεται η βουλευτής Θεσσαλονίκης, αλλά επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, από πού προκύπτει ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ; Δικαίωμά της είναι, φυσικά, να υποστηρίζει ελεύθερα ότι την ευχαριστεί. Άλλωστε κρίνεται για αυτά που δηλώνει.

Τα λόγια της όμως προδίδουν μια πλήρη άγνοια για την οργάνωση και τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Εφημερίδων, τηλεοράσεων και site. Γι’ αυτό θα θέλαμε να της προτείνουμε, της κυρίας Αυγέρη, πριν “τσουβαλιάσει” σε μία απαξιωτική κριτική όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, να έκανε τον κόπο να επισκεφθεί την εφημερίδα μας αλλά και τα αλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες και τους δημοσιογράφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του τύπου στην Ελλάδα και πώς σκέφτεται να τα αντιμετωπίσει μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μετρά η γνώμη μας, θέλουμε να πούμε στην κυρία Αυγέρη ότι δεν φταίνε τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποδώσει σε μία συνωμοσία την επικοινωνιακή αδυναμία του κόμματος να ανεβάσει τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να το λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.

Δεν φταίνε τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να δουν τα λάθη που κάνουν στην επικοινωνία τους με τους πολίτες προκειμένου να τα διορθώσουν. Το εύκολο είναι να λες ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι διαπλεκόμενα και οι δημοσιογράφοι “πουλημένοι”, συντηρώντας με τέτοιες συμπεριφορές μία δηλητηριασμένη πολιτική ατμόσφαιρα.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν φραστικές επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, επειδή τους ενοχλεί η κριτική που ασκούν. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθεί να συμβαίνει και τώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ρητορική που χρησιμοποιούν κατά των μέσων ενημέρωσης τα οποία συλλήβδην κατηγορούν ότι είναι διαπλεκόμενα και πουλημένα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι βγαλμένη απευθείας από το εγχειρίδιο κάθε αυταρχικού ηγέτη.

Μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ενοχλούνται από την κριτική ορισμένων μέσων ενημέρωσης, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Και ξέρετε γιατί ; Διότι αυτός είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης σε μία δημοκρατική κοινωνία. Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι μπορεί να γίνονται εριστικοί και ενοχλητικοί αλλά συμβαίνουν αυτά. Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, είναι πολλές οι “αλογόμυγες”!


Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...
randomness