Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εξ... άρσεις!!!



# «Είναι μεγάλη τιμή που είμαστε εδώ, πρέπει να είμαστε εδώ, η ψυχή μας βρίσκεται εδώ», τόνισε ο Γιώργος Νταλάρας και ξεκίνησε τη συναυλία με το τραγούδι «Απ' τη Συνοικία». Στη φωτογραφία ο μεγάλος ερμηνευτής με τον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

 


Τι γίνεται όταν η τσιμινιέρα «παγώνει» ξανά ;


@ Θαύμα, θαύμα στη Λάρυμνα ! Με τη ΛΑΡΚΟ να παραμένει κλειστή 17 μήνες από το καλοκαίρι του 2022 και χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει υλοποιηθεί ένα σχέδιο συντήρησης των εγκαταστάσεων, χθες εντελώς στο ξεκούδουνο άναψε και πάλι η τσιμινιέρα στο εργοστάσιο ! 





Ήταν μια συμβολική κίνηση, από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που άναψαν το καμίνι για να καπνίσει ξανά το φουγάρο του εργοστασίου, γυρίζοντας το χρόνο πίσω 47 χρόνια απ' όταν άναψε η Τσιμινιέρα ! Μόνο που σήμερα η τσιμινιέρα «παγώνει» ξανά και οι μηχανές σκουριάζουν στη Λάρυμνα και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χθεσινή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα θα αποτελέσει τον σπινθήρα για να ανάψει ξανά η τσιμινιέρα στο εργοστάσιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα και χθες έδειξαν για μια πολλοστή φορά την αποφασιστικότητά τους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν στο πόδι από τα ξημερώματα ρυθμίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Φωτεινή Βελεσιώτου στην παραλία της Λάρυμνας. Ο Γ. Νταλάρας τραγούδησε το «Πάγωσε η τσιμινιέρα» και συγκίνησε τους διαδηλωτές.

Όπως έλεγαν οι ίδιοι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν ένας ακόμη “μεγάλος σταθμός του πολύχρονου δίκαιου αγώνα που δίνουν ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μην πεταχτούν σαν «στυμμένες λεμονόκουπες στον δρόμο», να μην ξεσπιτωθούν οι οικογένειές τους, να μην μαραζώσει ο τόπος τους”.

Στην παραλία της Λάρυμνας, απέναντι από το κλειστό εργοστάσιο, είχε στηθεί εξέδρα για τη συγκέντρωση και την συναυλία. Τα πανό, οι σημαίες και οι αφίσες έδιναν τον αγωνιστικό τόνο.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους σε αυτή την κρίσιμη καμπή του αγώνα, αγρότες και εμπόρους της περιοχής της Λοκρίδας αλλά και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λοκρών με τη χθεσινή κινητοποίηση έστειλαν ξανά στην κυβέρνηση το ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα ότι «από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε.

Θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές να πάρουνε μπροστά». Η εφημερίδα μας την άποψή της για τη ΛΑΡΚΟ την έχει εκφράσει επανειλημμένως από αυτές εδώ τις στήλες. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ΛΑΡΚΟ ήταν μια βιομηχανία που στήριζε πολλαπλώς την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δίνοντας εργασία και εισοδήματα στους ανθρώπους. Όμως δυστυχώς σήμερα η ΛΑΡΚΟ δεν είναι κερδοφόρα.




Ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κρατική βιομηχανία έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Δεν φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας για να σώσουν ότι μπορούσε να διασωθεί. Φτάσαμε στο σημείο το εργοστάσιο να κλείσει.

Το πρόβλημα έχει κακοφορμίσει από την αδράνεια τόσων χρόνων και σήμερα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις !

 

 


Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υπουργός του Μακρόν


@  Ήθελε πολύ να παρευρεθεί στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Της ξύπνησαν μνήμες από τις σχολικές εκδρομές όταν πήγαινε στο σχολείο, στο Κιάτο Κορινθίας. Και την επόμενη ημέρα η καθιερωμένη έκθεση: Τί είδατε, τι καταλάβατε;

Αυτές τις μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα και παρακολούθησε την τελετή της Αφής με την ιδιότητα της υφυπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας για την Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Συνεργασίες.





Κατά την παραμονή της στην Αθήνα η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μίλησε για την ιατρική και πολιτική της πορεία, για την επαφή με την πατρίδα, για τις στρατηγικές ελληνογαλλικές σχέσεις και για την ελπίδα που τροφοδοτούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την ειρήνη, σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η ελληνίδα υφυπουργός της Γαλλίας επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητά της αυτή μετά το 2022, όταν ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη και άφησε πίσω την έδρα του ευρωβουλευτή και τα ιατρικά της καθήκοντα. Είναι χειρουργός, με διδακτορικό στην ενδομητρίωση. Έκανε οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για την πάθηση αυτή, από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής της θητείας. Θυμάται μια δύσκολη πορεία με θυσίες, τις οποίες απαιτούν οι μακροχρόνιες σπουδές και με τις δυσκολίες που έχει ένας ανδροκρατούμενος κλάδος.

Ελλάδα και Γαλλία μπλέκουν στην καρδιά και στο μυαλό της. Η αναγέννηση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ακόμη γαλλοελληνική ιστορία, λέει. Και η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σε μια τόσο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση και με τους ανθρώπους σε τόσο μεταβατική φάση, είναι ένα σύμβολο ελπίδας που μας θυμίζει ότι στον κόσμο υπάρχουν πάντα θιασώτες της ειρήνης.

 

 

    

 

randomness