Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ευρωπαίοι “τυφλωμένοι” από τις μπίζνες! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Στην Ουκρανία δεν διεξάγεται ένας πόλεμος που δεν μας αφορά. Κάθε άλλο. Έχω την αίσθηση ότι εκεί κρίνεται το μέλλον του κόσμου. Από την έκβαση αυτού του πολέμου θα κριθεί αν θέλουμε να ζήσουμε σε ελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες ή θα αποδεχτούμε την υποταγή σε αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα που ποντάρουν στον επιθετικό εθνικισμό και στην παραβίαση των κανόνων της διεθνούς τάξης πραγμάτων. 

Όλα όσα εξελίσσονται τους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία μοιάζουν με επιλογή μεταξύ του να ζει κάποιος υπό μια σύγχρονη κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη που μεταχειρίζεται τους ανθρώπους ως πολίτες στη βάση της ισότητας και του να ζει κάποιος υπό ένα καθεστώς που σφετερίζεται τις ελευθερίες των πολιτών και καταπατά τα δικαιώματά τους.

Στις χειρότερες δικτατορίες της ιστορίας όπως εκείνες του Χίτλερ και του Στάλιν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, οι αστοί, οι Εβραίοι, οι Κουλακοι, πλούσιοι αγρότες, θεωρούνταν υπάνθρωποι και αντιμετωπίζονταν σαν σκουπίδια, χωρίς κανένα σεβασμό και αναγνώριση στοιχειωδών ατομικών τους δικαιωμάτων. Η επιθυμία να αναγνωρίζει το κρατος την βασική αξιοπρέπεια των πολιτών βρέθηκε στον πυρήνα των δημοκρατικών κινημάτων της Δύσης.

Οι δημοκρατικές επαναστάσεις στην Αμερική, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία εδραίωσαν τη φιλελεύθερη δημοκρατία στον δυτικό κόσμο και οδήγησαν τους λαούς στην πρόοδο και την ευημερία.

Με το ξέσπασμα του πολέμου έγινε περισσότερο έντονη η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ελεύθερο κόσμο και τα αυταρχικά καθεστώτα. Μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, οι δυτικές χώρες είδαν αυτή την εξέλιξη ως μια ευκαιρία για μπίζνες σε όλο τον κόσμο.

Και προκειμένου να κάνουν μπίζνες, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών. Έκαναν τα στραβά μάτια ακόμα και σε ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με ηγέτες χωρών που δεν αγαπούσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και το έδειχναν με τις ανελεύθερες πρακτικές τους απέναντι σε όσους τολμούσαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αμφισβητήσουν την εξουσία τους.

Η αμφισβήτηση για παράδειγμα, των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας από αυταρχικούς ηγέτες δεν εμπόδιζε τα προηγούμενα χρόνια τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πουλούν όπλα στην Τουρκία, να υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες τα ρώσικα κεφάλαια των ολιγαρχών, αδιαφορώντας για το αν αυτά τα κεφάλαια χρηματοδοτούσαν μια εκστρατεία υπονόμευσης και διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πούτιν επιτέθηκε τα τελευταία χρόνια εναντίον δύο κυρίαρχων κρατών, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, αλλά μέχρι χθες δεν ίδρωνε το αυτί των Ευρωπαίων ηγετών για τις ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συντελούνταν στη γειτονιά τους. Διότι είπαμε. Ουδέν ιερότερο από τις μπίζνες !

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολιτικές δυνάμεις έβαλαν σε δεύτερη μοίρα το σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων και σχεδόν αδιαφόρησαν για την υπεράσπιση των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας εκτός αλλά και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άφησαν το πεδίο ανοιχτό για την επέλαση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού και την επανεμφάνιση του επιθετικού εθνικισμού.

Αυτή, κατά την άποψή μας, είναι η αλήθεια. Φαίνεται ότι μόλις τώρα ξύπνησαν από το βαθύ λήθαργο στον οποίο βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια των ανοιχτών συνόρων και των ελεύθερων συναλλαγών. Ειχαν χάσει το δρόμο και προσπαθούν τώρα απεγνωσμένα να τον ξαναβρούν.

Πληρώνοντας όμως ένα βαρύ τίμημα.

Χρήστος Αλεξανδρής