Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μαυραγορίτες εν δράσει; (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Μαυραγορίτες δεν υπήρχαν μόνο στην κατοχή. Υπό προϋποθέσεις δύναται να υπάρξουν και σε κανονικές δημοκρατίες, όταν φυσικά οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια ή υπολειτουργούν. Σε μια ταραχώδη περίοδο όπου όλοι οι κίνδυνοι έχουν ενεργοποιηθεί, τα πάντα αλλάζουν και όλα ανατρέπονται, με τα νοικοκυριά να δίνουν μάχη οικονομικής επιβίωσης και να μετράνε και το τελευταίο ευρώ, η κυβέρνηση ενός ευνομούμενου κράτους, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι η Ελλάδα, μας πληροφορεί σήμερα ότι σε αυτή ακριβώς την εποχή της μεγάλης αναταραχής κάποιες εταιρείες που εμπορεύονται το ηλεκτρικό ρεύμα έβγαζαν υπερκέρδη (Στα 600 εκ. ευρώ τα υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). 

Δεν αρκούνταν, δηλαδή, σε ένα θεμιτό και λογικό κέρδος που θεωρείται απολύτως φυσιολογικό σε μια οικονομία της αγοράς, αλλά επεδίωκαν υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων, των νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να επιβιώσουν με ένα τόσο υψηλό κόστος ενέργειας.

Εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό, φυσικά, ζήτημα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ενεργειακής κρίσης, θυμάμαι τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν καθησυχαστικές εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο με διάρκεια δύο τριών μηνών. Η πραγματικότητα τους διέψευσε, γιατί όπως αποδείχτηκε, μόνο παροδικό δεν ήταν το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών ενέργειας.

Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να μιλά για “λογαριασμό Πούτιν”, δεν μπορεί όμως εύκολα να αποτινάξει τις δικές της ευθύνες για την εξάπλωση του φαινομένου της ενεργειακής κρίσης η οποία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την εισβολή των Ρώσων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υποτίμηση της κατάστασης επέτρεψε στους κερδοσκόπους να αλωνίζουν με αποτέλεσμα σήμερα ευλόγως να αναρωτιέται ο κάθε πολίτης. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα των υπερκερδών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν θα είχε πάρει χαμπάρι για το πάρτυ της κερδοσκοπίας ;

Δεν θα αντιδρούσε και δεν θα κινητοποιούνταν οι μηχανισμοί ελέγχου για να παταχθεί η κερδοσκοπία ;

Το θέμα με την δέσμευση του πρωθυπουργού για την φορολόγηση των υπερκερδών ήρθε στο δημόσιο διάλογο μετά από μια συζήτηση στη Βουλή. Με τη λάθος εκτίμηση της κατάστασης στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει καμία ευθύνη η κυβέρνηση για τα υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα κάτω από τη μύτη των εποπτικών αρχών ;

Να συμφωνήσουμε ότι η οικονομία της αγοράς σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα δημιουργεί πλούτο και ευημερία, αλλά αυτή η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί ασύδοτη σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και μαυραγοριτισμού, όπου οι λίγοι έξυπνοι βγάζουν κέρδη από τις ζημιές των υπολοίπων.

Η ελληνική οικονομία υποφέρει από πολλά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, πιστωτικής ασφυξίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να κρύφτηκαν κάτω από το χαλί τα δύο προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται κιόλας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η κυβέρνηση είναι πως ακριβώς θα αποτραπεί ένα κύμα πτωχεύσεων από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που χαρακτηρίζουν την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνεται θεαματικά το κόστος της ενέργειας, επειδή κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλεύονται την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών και πουλάνε ακριβά το ρεύμα. Δεν μπορεί, επομένως, η κυβέρνηση να ολιγωρεί και να αδρανεί αφήνοντας τους κερδοσκόπους να αλωνίζουν και να βγάζουν υπερκέρδη στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών.

Ας βρει τον τρόπο να ρυθμίσει και να εποπτεύσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα την αγορά ενέργειας και ας μην επαναπαύεται σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις, που διαψεύδονται στη συνέχεια από την σκληρή πραγματικότητα. Διότι στο τέλος θα καεί και η ίδια από την ενεργειακή φωτιά !


Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness