Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μουσειο…λόγος: «Μικροί ήρωες, Mεγάλα άλματα»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα
Μουσειολόγος- Επιμελήτρια Εκθέσεων
Διδακτορική Ερευνήτρια Μουσειολογίας & Επικοινωνίας της Επιστήμης

 

Στις 25 Οκτωβρίου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, σε όλο τον κόσμο κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς υλοποιούν εκδηλώσεις όλο τον μήνα Οκτώβριο με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη για το θέμα του καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Οι 2000 από αυτές, πεθαίνουν. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.

Η πρώιμη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα, το  ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που φτάνει έως και το 60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος και στο γενικό πληθυσμό είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας. Παράλληλα, μια καλή καθημερινότητα, η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση βελτιώνουν τη γενική μας υγεία. Οι γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια, γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς και οι γυναίκες άνω των 40 δε θα πρέπει να ξεχνούν μια μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος είναι ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα και οι πληροφορίες που παρέχονται είναι σημαντικές για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των ανθρώπων.