Ο Φράχτης στον Έβρο
Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου
Αν κάτι κατάφερε ο κ. Παπαδημούλης με τη ψήφο του για το φράχτη στον Έβρο, είναι να δώσει πρωτοσέλιδα και να εκθέσει την ηγεσία του κόμματός του..
Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα με την κατασκευή τείχους ή φράχτη για την προστασία των συνόρων από την είσοδο λαθρομεταναστών.
Ήδη στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού έχει κατασκευασθεί ένα τεράστιο τείχος – φράχτης μήκους 3140 χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο των λαθρομεταναστών και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.
Επίσης τείχη είχαν κτισθεί για την αποτροπή εξόδου και όχι εισόδου από τη χώρα, στην Αν. Γερμανία και Αν. Βερολίνο.
Η προστασία των συνόρων με τείχος - φράχτη, είναι μια πάγια μέθοδος σε χερσαία σύνορα και ένα μέτρο αποτροπής εισόδου στη χώρα. Βέβαια όπου η είσοδος προστατεύεται και επειδή πίσω από την λαθρομετανάστευση και το λαθρεμπόριο ανθρώπων και ναρκωτικών υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα διακινητών και διακίνηση μαύρου χρήματος, ξεκινά η αναζήτηση τρωτών σημείων της κατασκευής και η μεταφορά από νέους δρόμους.
Το σίγουρο είναι ότι όσο η Ευρωπαϊκές χώρες δεν βλέπουν αυτό που έρχεται και δεν αντιμετωπίζουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα ως κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένταση του μεταναστευτικού θα μεγαλώσει.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις εκθέσεις της έχει διαπιστώσει: η κλιματική αλλαγή,οι εμπόλεμες ζώνες και οι φυσικές καταστροφές, θα εντείνουν τις μεταναστευτικές ροές και εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες της Αφρικής την Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία, αναζητούν διέξοδο στη πείνα και στο πόλεμο μέσω της μετακίνησης στην Ευρώπη.
Οι πολιτικές απέναντι σε ένα πόλεμο δισεκατομμυρίων Ευρώ, με παράνομους διακινητές, οργανωμένα κυκλώματα με πλοκάμια σε κυβερνήσεις, ΜΚΟ, παρακρατικές δομές κλπ, που μαίνεται εδώ και μια 10ετία πρέπει να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.
Η Φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων δεν είναι εθνική υπόθεση αλλά Ευρωπαϊκή. Καλά τα ψηφίσματα και οι χρηματοδοτήσεις, αλλά πλέον χρειάζεται δράση και ταχύτητα αποφάσεων.
Τώρα σε ότι αφορά τα δικά μας, πάντα θα υπάρχει ένας Παπαδημούλης, να σηκώνει κουρνιαχτό, στο πραγματικό πρόβλημα.
Το Τείχος - φράχτης στον Έβρο ξεκίνησε το 2010 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε και με τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με τη σημερινή Κυβέρνηση ΝΔ.
Η Ευρωπαϊκή πολιτική Η φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων είναι υποχρέωση της Ε.Ε και αυτό δίνει το δικαίωμα του κράτους μέλους να ζητά την κατασκευή με χρηματοδότηση των Κοινοτικών Ταμείων και υποχρέωση όσων τα κόμματα συμμετέχουν στη κατασκευή, να στηρίζουν το κυβερνητικό αίτημα.
Τώρα και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, την αποτελεσματικότητα του τείχους - φράχτη, χωρίς να υπάρξουν και άλλα μέτρα, την αποτυπώνει ευρηματικά μία καρικατούρα του 2015...