Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ .. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΒΗ ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ .....

Γράφει ο Μάκης Κουβέλης

 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την ημερομηνία που ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Οι περισσότεροι εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργου συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο προσφορότερος χρονος για την ανακοίνωση τής ημερομηνίας - που θα [[κλειδώνει]] και θα υλοποιεί την επιτευξη των στρατηγικών εκλογικων σχεδιασμών και στοχων του πρωθυπουργού -είναι το διάστημα μεταξύ 20 και 25 Αυγούστου.
Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα στηθει συμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή στις 18 Σεπτεμβρίου. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μεσω των διερευνητικών εντολων- την πρωτη κατα πασα πιθανότητα που θα πάρει απο την κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός θα την παραδωσει αμεσως για να επιτευχθει η σύντμηση του χρονου διεκπεραιωσης των εντολων - θα οδηγήσει σε επαναληπτικες εκλογες τον Οκτώβριο με το συστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Σε κάθε περίπτωση οπως διατείνεται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού - που εχει ιδιαίτερη σχέση με τα Θεια - ολα θα έχουν τελειώσει πλην μείζονος απροόπτου που αφορα αποκλειστικά στην εξέλιξη των Εθνικων Θεμάτων - πριν του Αγιου Δημητρίου
 Στο Μεγαρο Μαξιμου θεωρούν ότι τα κρίσιμα διλήμματα και τα διακυβεύματα που θα τεθούν στο εκλογικό σώμα θα δώσουν αυτοδυναμη κυβέρνηση και μια δευτερη καθαρη τετραετία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προς επίρρωση των ισχυρισμων τους μάλιστα επικαλούνται και προδρομα δημοσκοπικα ευρηματα και μηνύματα σημαντικών εταιρειων μετρησης της κοινής γνώμης που οντως αποτυπώνουν ένα μικρό άνοιγμα στην ψαλίδα της διαφοράς Ν.Δ, -ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαίος εκλογικος αναλυτης και επιστημονικος διευθυντης γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων μιλώντας πρόσφατα σε συσκεψη κορυφαίων κομματικων στελεχων της Ν,Δ. εξήγησε ότι η επίλυση της εκλογικής εξίσωσης και η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν είναι μόνο πρόβλημα αριθμητικής αναλυσης και χρησιμοποίησης μαθηματικών τύπων που άπτονται της εκλογικής αριθμητικής και των μεθόδων αποτύπωσης των εκλογικών συσχετισμων αλλα είναι ζήτημα και της πολιτικης ψυχολογιας.
Η επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής - στις προσεχείς εκλογες- συναρτάται ευθέως και εξαρτάται απολύτως- όπως τόνισε- απο την διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτη κάλπη της απλής αναλογικής.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. π.χ. 6 ποσοστιαίες μονάδες και άνω, τόσο αυξάνονται κατακόρυφα και οι πιθανότητες του πρώτου κόμματος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση τον Οκτώβριο.
Όσο μικρότερη είναι η διαφορά π.χ.3-4 ποσοστιαίες μονάδες τόσο πιο δυσχερής καθίσταται ο στόχος σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    

 

Απόψεις

Του Δημήτρη Γ. ΜπράνηΠολιτικός Επιστήμων Δημοσιογράφος – Αρθρογράφος ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΗ τελευταία μόλυνση του Φυσικού Περιβάλλοντος, του Παγκόσμιου Φυσικού Περιβάλλοντος ήταν...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness