Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τι είναι η Ευρώπη για τους Έλληνες;

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων μας έδωσε την αφορμή για να καταθέσουμε τις δικές μας σκέψεις για το ευρωπαϊκό ταξίδι της Ελλάδας στον ελεύθερο κόσμο της Δύσης.

Τι είναι η Ελλάδα για την Ευρώπη, την απάντηση την έδωσε η Φον Ντερ Λαιεν στην κρίση του Έβρου. Ειμαστε τα σύνορα της Ευρώπης. Τέλεια και παύλα.

Τι είναι η Ευρώπη για τους Έλληνες το ξέρουν όλοι οι Έλληνες.Ακόμη και αυτοί που πιστεύουν ότι τα ελληνικά συμφέροντα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν είχαμε αποχωρήσει από την Ευρώπη. Αν σκεφτούμε από που ξεκινήσαμε, εδώ που έχουμε φτάσει ισοδυναμεί με θαύμα.Η Ελλάδα παρά τα προβλήματα της, δεν είναι και λίγα, παραμένει μια από τις 25 πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη.

Για να υπολογίσει κανείς τα οφέλη της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης. Που προκύπτει μέσα από δύο ημερομηνίες- σταθμούς στην ευρωπαϊκή μας πορεία.

Το 1989. Ετος πτώσης του τείχους. Και το 2010. Ετος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Το 1989 βλέπαμε  σε τι κατάσταση βρίσκονταν  οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και λυπόμαστε τους κατοίκους τους. Και το 2010, οταν ηρθε το καταραμένο μνημόνιο και συνειδητοποιήσαμε οτι χωρίς τα δισεκατομμύρια της ''κακιάς Ευρώπης'' που ηρθαν για να στηρίξουν την οικονομία (το πακέτο διάσωσης ηταν το μεγαλύτερο που εχει δοθεί σε χώρα που κινδύνευε με ατακτη χρεοκοπία, ας μην το ξεχνάμε), πολύ απλά σήμερα θα είχαμε γίνει Βενεζουέλα, που τόσο θαυμάζουν ορισμένοι αριστεροί ηγέτες.

Ευτυχώς ομως που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν κατάφερε να πάει Νομισματοκοπείο και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πιο θεαματική πολιτική ''κωλοτούμπα'' με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015 ακυρώνοντας τα σχέδια του τότε ''τσάρου'' της οικονομίας και ευτυχήσαμε ως Έλληνες να μην γνωρίσουμε ''μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα του 21ου αιώνα όχι μονάχα για τη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη''.

Βέβαια στην Ελλάδα μπορεί να γιορτάζουμε τα 40 χρόνια απο την ένταξή μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμα δυνάμεις που δεν εχουν πειστεί για τα οφέλη της ένταξης. Και υπάρχουν πολιτικοί και μάλιστα ευρωβουλευτές που πιστεύουν οτι η Ευρώπη και κατα συνέπεια και η Ελλάδα δεν  βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά πορεύεται στη λάθος κατεύθυνση και με λάθος στρατηγική που οδηγεί την Ευρώπη στη διάλυση και τους λαούς στη δυστυχία. Εντάξει δημοκρατία εχουμε και ο κάθε πολίτης μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Ας σκεφτούν ομως πως θα ηταν η κατάσταση σήμερα αν η Ελλάδα ήταν στη θέση της Τουρκίας ή της Βόρειας Μακεδονίας και ζητούσε απο αυτούς να εγκρίνουν την ένταξή της στην Ευρώπη.

Τελικά κάνοντας τον απολογισμό των 40 χρόνων, μπορούμε να πούμε οτι καταφέραμε μέσα στην Ευρώπη να εχουμε μια απο τις καλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο, απεριόριστες ελευθερίες και να κατακτήσουμε ενα αξιοζήλευτο  βιοτικό επίπεδο. Αυτή είναι η Ευρώπη για τους Ελληνες. Χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε οτι υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα