Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η UEFA για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Τιμή στη δύναμη και το θάρρος των προσφύγων»

«Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η UEFA τιμά τη δύναμη και το θάρρος των προσφύγων μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους εσωτερικά εκτοπισμένους να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς και να γίνουν μέρος της κοινότητας υποδοχής μέσω της δύναμης του ποδοσφαίρου. Αυξήσαμε τις επενδύσεις της UEFA στην υποστήριξη των προσφύγων κατά 40%. Ευχαριστούμε την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για τη συνεχή συνεργασία και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε από κοινού τις ομάδες στο UNITY EURO Cup στις 29 Ιουνίου». Λόγια του διευθυντή Ποδοσφαίρου και Κοινωνικής Ευθύνης της UEFA, Μικέλε Ούβα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, σήμερα 20 Ιουνίου.

 

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, «η UEFA είναι περήφανη που συνεργάζεται με την UNHCR, την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου, προκειμένου να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στην Ευρώπη».

Οι ομοσπονδίες-νικήτριες

Σήμερα η UEFA ανακοίνωσε τους 11 νικητές -από 23 αιτήσεις- του προγράμματος επιχορήγησης ποδοσφαίρου και προσφύγων 2021/22, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση για πρότζεκτ που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, τα οποία οργανώνονται και λειτουργούν από ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες:

1. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αρμενίας (FFA)
2. Βασιλική Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RBFA)
3. Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (HNS)
4. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας (FA)
5. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Φινλανδίας (SPL)
6. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισλανδίας (KSÍ)
7. Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC)
8. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μάλτας (MFA)
9. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μολδαβίας (FMF)
10. Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA)
11. Ρουμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FRF)

Ειδικές αναφορές γίνονται επίσης στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Αλβανίας, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Ιρλανδίας και Σκωτίας.

Στις 29/6 το τουρνουά προσφύγων στη Νιόν

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, μικτές ομάδες προσφύγων από όλη την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν για το τουρνουά UNITY EURO Cup, προκειμένου να γιορτάσουν τη δύναμη του ποδοσφαίρου να ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων υποδοχής και των εκτοπισμένων, καταρρίπτοντας τα εμπόδια και δημιουργώντας πνεύμα ένταξης.

Ομάδες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ιρλανδία και την Ελβετία, οι οποίες θα αποτελούνται κατά 70% από πρόσφυγες, θα διαγωνιστούν στο στάδιο Colovray στη Νιόν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ