Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΘΕΜΑ: Από τους Γαλάτες στους «πετεινούς»

  Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας, είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ 2022. Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ, θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το τρόπαιο που κατέκτησαν πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Ρωσίας και παρά τις σημαντικές απουσίες των Καντέ και Πογκμπά, παραμένουν μεταξύ των βασικών διεκδικητών για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

    Οι «τρικολόρ» ή «πετεινοί» συμμετέχουν στον 4ο όμιλο με αντιπάλους την Αυστραλία, την Δανία και την Τυνησία. Πως όμως, προέκυψαν αυτά τα «παρατσούκλια» των παγκόσμιων πρωταθλητών; Οπως συμβαίνει με κάθε προσωνύμιο, υπάρχει μία... κρυμμένη ιστορία.

    Το προσωνύμιο «τρικολόρ» είναι πλήρως κατανοητό και οφείλεται στην τριχρωμία που έχει η γαλλική σημαία (σ.σ. μπλέ, λευκό και κόκκινο). Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο, με το έτερο «παρατσούκλι» της γαλλικής ομάδας, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν πως προέκυψε το «πετεινοί».

    Αν και στις ημέρες μας, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σύμβολα που εκπροσωπούν την Γαλλία, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή αυτής της ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρής εικόνας, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο πετεινός ταυτίζεται με την Γαλλία. Γυρνώντας αρκετούς αιώνες πίσω στον χρόνο, διαπιστώνουμε πως από την αρχαιότητα ο πετεινός συμβολίζει τους Γαλάτες. Μάλιστα οι Ρωμαίοι εκείνης της εποχής, χλεύαζαν τους Γαλάτες επειδή στα λατινικά η λέξη gallus, σημαίνει και κόκκορας ή πετεινός.

    Στα χρόνια του Χριστού και αρκετά αργότερα, ο πετεινός «ισχυροποιήθηκε», καθώς όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προειδοποίησε τον Πέτρο, ότι θα τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού. Ετσι, θεωρήθηκε το πουλί του φωτός και της πίστης, ο εχθρός του κακού και του σκότους.
 
    Προϊόντος του χρόνου, ο πετεινός υιοθετήθηκε από αρκετούς Γάλλους βασιλείς, ενώ από το 1830 και μετά απέκτησε ουσιαστική «δύναμη» και μεγάλη δημοφιλία, καθώς στις 30 Ιουλίου του συγκεκριμένου έτους, αποφασίσθηκε μέσω διατάγματος, πως ο πετεινός πρέπει να εμφανίζεται στα κουμπιά των πανωφορίων και στις σημαίες της γαλλικής εθνικής φρουράς.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ναπολέων Βοναπάρτης, προσπάθησε αρκετές φορές ν΄ αντικαταστήσει τον πετεινό με τον αετό. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, καθώς όπως αποδείχθηκε, ο «πετεινός» είναι ιδιαίτερα... ανθεκτικός, επιβιώνοντας τόσα χρόνια και φθάνοντας μέχρι το στήθος των Γάλλων ποδοσφαιριστών...

ΠΗΓΗ ΑΠΕ