Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ξεκίνησαν τα αθλήματα, συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην Covid-19

 Ενώ το Σόφτμπολ άνοιξε την αυλαία των αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο σήμερα το πρωί, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, είπε ότι «ο αγώνας ενάντια στην Covid-19 ακόμα δεν έχει κερδηθεί».

 Οι ασυνήθιστοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο εμφάνισαν ένα πρώτο δείγμα της ιδιαιτερότητάς τους στο «Fukushima Azuma Stadium», όταν η Ιαπωνία νίκησε με 8-1 την Αυστραλία σε αγώνα Σόφτμπολ, μέσα σε μία εκνευριστική σιωπή που διακόπτοταν μονάχα από κάποια παρότρυνση των προπονητών.

 Ετσι και αλλιώς όμως, είναι μια πρώτη ανάσα καθαρού αέρα γι΄ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αναβλήθηκαν πέρυσι για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας Covid-19, και συμφωνήθηκε να διεξαχθούν κάτω από αυστηρούς όρους.

 Η έναρξη αυτού του παιχνιδιού Σόφτμπολ, από τη Φουκουσίμα, της οποίας η περιοχή επηρεάστηκε σοβαρά από το πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου 2011 μετά από έναν ισχυρό σεισμό και ένα θανατηφόρο τσουνάμι, επρόκειτο να είναι το σύμβολο της δύναμης αυτών των «Αγώνων Ανασυγκρότησης», σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε το 2013, όταν οι Αγώνες ορίστηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

 Και τη στιγμή αυτής της πρώτης συνάντησης, 300 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο οποίος προσκλήθηκε να μιλήσει πριν από την 38η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), υπενθύμισε ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες μάλλον θα είναι «οι Αγώνες της πανδημίας»

 «Δεν είμαστε σε αγώνα μεταξύ μας, είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον ιό», δήλωσε μιλώντας στα μέλη της ΔΟΕ που συγκεντρώθηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα για το 138ο συνέδριό τους.

 «Για να πετύχετε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάζεστε ταχύτητα, δύναμη και ικανότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία», είπε, καλώντας τον κόσμο να δείξει τις ίδιες ιδιότητες για να «νικήσει την πανδημία».

 Ενώ η Covid-19 έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, «βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων» και «100.000 περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους μόλις θα έχει σβήσει η Ολυμπιακή φλόγα στις 8 Αυγούστου», επέμεινε.

 «Η πανδημία θα τελειώσει όταν ο κόσμος επιλέξει να την τερματίσει. Όλα είναι στα χέρια μας», είπε, ζητώντας την επιτάχυνση της χορήγησης εμβολίων και ειδικά τη δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των χωρών.

 Στην Ιαπωνία, η αξιολόγηση των τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιουλίου σε άτομα που εμπλέκονται στους Αγώνες (αθλητές, αξιοματούχους, ΜΜΕ), έφτασε στα 79 θετικά κρούσματα την Τετάρτη, σε περισσότερα από 20.000 άτομα που εξετάστηκαν, εκ των οποίων οκτώ αφορούσαν αθλητές.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ