Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δ. Κουτσούμπας: Οι αρμοδιότητες που δίνονται στην τοπική διοίκηση να συνοδεύονται με την αναγκαία χρηματοδότηση

Πάγια άποψη του ΚΚΕ είναι οι αρμοδιότητες που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, στους δήμους και στις περιφέρειες, να συνοδεύονται από την αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς είναι αυτή «που φέρνει και ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για να τελεστούν οι απαραίτητες υπηρεσίες στο δήμο, να γίνουν τα έργα και οι υποδομές που λείπουν, τα αναγκαία μηχανήματα» επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον δήμαρχο Νάουσας Ν. Καρανικόλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ημαθία.

Ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Ήταν η πρώτη συνάντηση βεβαίως εδώ στη Νάουσα, μια ιστορική-ηρωική πόλη με ηρωικούς αγώνες, αλλά και με παρόν, με τους αγώνες των κατοίκων της για το καλύτερο. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον Δήμαρχο της πόλης, για τα ζητήματα που έχει ν' αντιμετωπίσει ο δήμος. Εμείς θέσαμε την πάγια άποψη του ΚΚΕ, ότι οι αρμοδιότητες που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην τοπική διοίκηση, στους δήμους και στις περιφέρειες, αλλά κυρίως στους δήμους, δε συνοδεύονται από την αναγκαία χρηματοδότηση. Πάρα πολλές αρμοδιότητες, απ' τη διαχείριση του υπέροχου δάσους της Νάουσας για παράδειγμα, μέχρι τα σχολικά κτήρια, τους τομείς της υγείας, τους δρόμους, κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ ο λαός της πόλης και πρέπει να τα επιλύσει το δημοτικό συμβούλιο και ο εκάστοτε δήμαρχος. Όμως η χρηματοδότηση είναι που φέρνει και ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για να τελεστούν οι απαραίτητες υπηρεσίες στο δήμο, να γίνουν τα έργα και οι υποδομές που λείπουν, τα αναγκαία μηχανήματα κλπ».

«Όλα αυτά είναι ένα πακέτο ζητημάτων που εμείς τα παλεύουμε. Θεωρούμε ότι κάνοντας αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία -αυτό πρέπει να κάνουν πιστεύουμε και τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια και όλοι οι μαζικοί φορείς- και στους δρόμους του αγώνα και μέσα στη Βουλή, παντού και έξω απ' τα υπουργικά γραφεία, έτσι θα επιλύονται ζητήματα και θα' ναι προς το καλό των συνανθρώπων μας, των κατοίκων και της Νάουσας και όλων των δήμων. Και όχι οι δήμοι να αποτελούν τον "σάκο του μποξ", όπου εκτονώνεται κάθε φορά η λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω των σοβαρών αυτών προβλημάτων. Σε αυτή την πάλη, σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί και μέσα στη Βουλή με ερωτήσεις, αναφορές, με δράσεις, αλλά κυρίως στους δρόμους του αγώνα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας, για να μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση, ενεργειακή φτώχεια, συνεχής ακρίβεια και ανατιμήσεις των προϊόντων

Σχετικά με το πρόγραμμα «θερμοστάτης» και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «δυστυχώς τα μέτρα αυτά, όχι απλά είναι ημίμετρα, δεν είναι καν ασπιρίνες. Διότι η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος που βιώνουμε, η οικονομική κρίση που είναι ξανά προ των πυλών -γιατί μιλάμε για μάλλον βαθιά ύφεση τα επόμενα χρόνια, το επόμενο διάστημα- έχει να κάνει και με την τιμή στην ενέργεια, η οποία μετακυλίεται στα πάντα: Στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στα κοινωνικά αγαθά, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπου πάει ο εργαζόμενος, η εργαζόμενη, η νοικοκυρά να ψωνίσει και βλέπει να εκτινάσσονται και βεβαίως αυτό δεν ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο».

«Υπάρχουν προτάσεις. Το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας. Και βεβαίως το ζήτημα είναι:Ενεργειακή ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση για ποιον; Θα είναι για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα ή θα είναι για κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους, που πάλι λυμαίνονται τον πλούτο αυτής της χώρας και καταστρέφουν τα δάση και καταστρέφουν το περιβάλλον κλπ;» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας .

«'Αρα, απ' αυτή τη σκοπιά βλέπουμε εμείς το ζήτημα. Αξιοποίηση όλων των μορφών της ενέργειας, για να μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση, για να μην υπάρχει ενεργειακή φτώχεια, για να μην υπάρχει η συνεχής ακρίβεια και οι ανατιμήσεις των προϊόντων, μαζί με μέτρα που έχουμε καταθέσει σε πρόταση νόμου του ΚΚΕ, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Νομίζουμε ότι είναι μια λύση και σε αυτό το δρόμο πρέπει να παλέψουμε όλοι σαν μια γροθιά», κατέληξε στη δήλωση του.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness