Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δεκάδες σπίτια ακατάλληλα στη Θεσσαλία - Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου της Ελασσόνας και της Λάρισας μετά τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Τετάρτη 3/3 την περιοχή. Λίγο πριν τις 12 σημειώθηκε μάλιστα δόνηση 4,9 Ρίχτερ δημιουργώντας  νέα ανησυχία στους κατοίκους, παρά την σαφή εκτίμηση των σεισμολόγων ότι βρισκόμαστε σε περίοδο μετασεισμικής  ακολουθίας . Μέχρι τώρα περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Η καταγραφή των ζημιών και οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει  από συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Άμεση  είναι και η στήριξη στους πληγέντες με οικονομική ενίσχυση, από 600 έως 6.000 ευρώ, -ίσως και μέσα στην εβδομάδα- προανήγγειλε μέσω του Πρώτου Προγράμματος ο αναπληρωτής. υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως οι  άστεγοι θα μείνουν στα ξενοδοχεία με πόρους της ΓΓΠΠ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για όσο χρόνο χρειαστεί.

Η νύχτα που πέρασε ήταν δύσκολη  για τους κατοίκους με αρκετούς μετασεισμούς. Πολλοί  διανυκτέρευσαν σε σκηνές και σε ξενοδοχεία ή στα αυτοκίνητα τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι  κλιμάκια της περιφέρειας έλεγξαν τις δομές, γηροκομεία, δομές για ΑμεΑ, στα εμβολιαστικά κέντρα, στο τελωνείο, στις δημόσιες υποδομές. Πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο που έχει συσταθεί έχει ξεκινήσει και χαρακτηρίζει τα σπίτια σε κατοικήσιμα και μη κατοικήσιμα, θα δουν ποια είναι “πράσινα”, ώστε να δοθούν οι  πρώτες αποζημιώσεις. Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές στα ψυγεία τους, στον Τύρναβο κυρίως, θα καταγραφούν για να αποζημιωθούν.

Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας υπέστησαν σοβαρές ζημιές περισσότερα από 30 σπίτια, μία εκκλησία και ένα σχολείο, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Τραυματιοφορείς έδωσαν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν έναν ηλικιωμένο. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Tα σχολικά κτίρια δεν εμφάνισαν κάποια σοβαρή ζημιά αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός  και θα γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Στο Κουτσόχερο της Λάρισας  έχει καταρρεύσει ολοσχερώς η εκκλησιά του Αγ. Νικολάου του 17ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και η νεότερη εκκλησία του χωριού και έξι κατοικίες έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλες ενώ έχουν εντοπιστεί ακόμη 30 σπίτια με ζημιές. Κλιμάκια επιχειρούν και στη Λάρισα όπου έχουν αναφερθεί ζημιές σε περίπου 70 πολυκατοικίες και σπίτια.

Ζημιές έχουν καταγραφεί και στα χωριά Μάνδρα και  Ραχούλα του δήμου Λαρισαίων. Ακόμη σε  ζημιά  που υπέστη γεώτρηση  κοντά στο επίκεντρο του σεισμού  οφείλεται το θολό νερό που εμφανίστηκε στη Λάρισα. Και ίσως χρειαστούν 24 ώρες για να επανέλθει η διαύγεια  και η  καθαρότητα στο νερό.

Στο Δαμάσι Τυρνάβου, όπου περισσότερα από 70 σπίτια έχουν καταρρεύσει το δημοτικό σχολείο κρίθηκε κατεδαφιστέο και θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα στον Τύρναβο στις εγκαταστάσεις του International School που λειτουργεί στο πρώην Νατοϊκό Στρατηγείο. Πολλοί κάτοικοι διανυκτέρευσαν στο γήπεδο της περιοχής, ενώ 300 κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο των Τρικάλων.

Κλιμάκια του δήμου Ελασσόνας έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των κτισμάτων που έχουν υποστεί φθορές από τη σεισμική δόνηση, για να δοθούν άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Γάτσας, επισημαίνοντας πως «μέχρι το απόγευμα, θα έχουμε στείλει το πρώτο αίτημα με τα στοιχεία των κατοίκων που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, για να λάβουν τις επόμενες ημέρες το πρώτο επίδομα πληγέντων».

Όπως υπογράμμισε, «υπήρχε άμεση κινητοποίηση των υπουργείων και του κυβερνητικού κλιμακίου που ήρθε χθες και συντόνισε την όλη διαδικασία. Σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει οι αυτοψίες και οι έλεγχοι για να επιστρέψουν σύντομα οι άνθρωποι στα σπίτια, τα οποία δεν κινδυνεύουν από καταρρεύσεις. Η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση».

«Περίπου 50 οικογένειες δυσκολεύονται πολύ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διότι υπάρχουν ρωγμές και υποχωρήσεις τοίχων», τόνισε ο κ. Γάτσας και πρόσθεσε πως «εμείς φροντίζουμε για την τροφοδοσία τους, για τη μεταφορά τους στα ξενοδοχεία, τα οποία έχουμε αναλάβει και την κατάλυση σε σκηνές εάν δεν επιθυμούν να πάνε σε ξενοδοχεία».

Αναφερόμενος στην έκταση του δήμου Ελασσόνας και στα προβλήματα που προκάλεσε η σεισμική δόνηση, σημείωσε: «Ο δήμος έχει πάνω από 60 οικισμούς και 40 κοινότητες. Η αλήθεια είναι ότι τώρα έχουμε εστιάσει στην δημοτική ενότητα Ποταμιάς που υπάρχουν τα περισσότερα χωριά που επλήγησαν». Εξήγησε, δε, πως «ο δήμος φιλοξενεί δέκα οικογένειες σε ξενοδοχεία της Ελασσόνας, ωστόσο δεν θέλουν πολλοί κάτοικοι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και επιλέγουν να καταλύσουν στα αυτοκίνητά τους ή σε κάποιες σκηνές που έχουν στηθεί στα χωριά».

 

 

    

 

Αθλητικά

randomness