Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli

Εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  της Βουλής.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με την προϋπόθεση άρσης της απειλής πολέμου.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύσσει σε τρίτους συνομιλητές. Ότι θέλει τον διάλογο αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Όχι έναν διάλογο γενικό. Αυτό της ζητάμε. Να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας και να υπάρξει αποδοχή αυτού του συγκεκριμένου πλαισίου. Το casus belli είναι τεράστιο ζήτημα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα με τη σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να αποδεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι προς δικό της όφελος να το άρει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι απαιτείται επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR

 

    

randomness