Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Εφαλτήριο ανάπτυξης οι startup επιχειρήσεις

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «start up» (νεοφυής επιχείρηση) διαδίδεται με αυξανόμενη ταχύτητα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν διέξοδο από την οικονομική κρίση και την ανεργία.

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των startups, σε σύγκριση με το 2010. Συγκεκριμένα, το 2010 ιδρύθηκαν 16 startups και ο αριθμός αυτός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε το 2013, φθάνοντας τις 144.

Προϋποθέσεις για μία επιτυχή εκκίνηση

Όπως σημειώνει ο διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνιών της Metavallon, Δημήτρης Αξιώτης, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που θα τους εξασφαλίσει μία επιτυχή εκκίνηση της νεοφυούς επιχείρησής τους. Ο κ. Αξιώτης τονίζει ότι αρκετοί στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, επειδή έμειναν άνεργοι. «Αυτό είναι τεράστιο λάθος, αν αναλογιστούμε τους κινδύνους και το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς. Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι επίπονη και εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία που δεν ταιριάζει σε όλους», υπογραμμίζει, ενώ, απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να κάνουν ένα δικό τους startup, τους συμβουλεύει να είναι βέβαιοι πως αυτό που θέλουν να κάνουν, τους ταιριάζει.

Την άποψη ότι πολλοί επικεντρώνουν την ενέργειά τους στο να βρουν μία "μαγική ιδέα" εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της StartTech Ventures, Δημήτρης Τσίγκος, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, η ιδέα έχει μικρή σημασία. «Αυτό που μετράει είναι η μεθοδική, εντατική, μακρόχρονη και ομαδική προσπάθεια με απόλυτη έμφαση στην ποιότητα», προσθέτει.

Προβλήματα που χρήζουν λύσης

Τα προβλήματα των νεοφυών επιχειρήσεων δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα των υπολοίπων. Ο κ. Αξιώτης επισημαίνει ότι η συγκρότηση ποιοτικής ομάδας, η έλλειψη καθοδήγησης, η γραφειοκρατία, η ρευστότητα και, γενικά, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όσοι ασχοληθούν με το χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκο, κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ελλιπής και στρεβλή επιχειρηματική κουλτούρα, όπως, επίσης και τα ζητήματα των χρηματοδοτήσεων, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης.

 

 

 

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Απόψεις

Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Για τις συνολικές του υπηρεσίες και τη μεγάλη συνεισφορά του...
randomness