Έγινε δεκτή από την Ολομέλεια η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Σκληρές κόντρες για την εξεταστική στην Υγεία
Η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1997-2014 συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων της Ολομέλειας με 187 ψήφους υπέρ και 71 κατά.
Η πρόταση της ΝΔ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από 107 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 151 βουλευτές. Παρών ψήφισαν 21 βουλευτές.
Συνολικά, ψήφισαν 279 βουλευτές.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
• Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ.
• Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.
• Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.
• Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
• Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
• Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.
• Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα, έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου, να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση
Σκληρές κόντρες στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. Συνεχίστηκε η κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη, βολές αντάλλαξαν Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ν. Δένδιας.
Κόντρα Κουρουμπλή - Δένδια
Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για μη τιμολόγηση φαρμάκων επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Δημόσιο και να ευνοηθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
«Η τιμολόγηση καθυστέρησε λίγο αφού η τρόικα ζήτησε να καταργήσουμε το όριο προστασίας των 12 ευρώ, αλλά έγινε, υπήρξε υπουργική απόφαση. Πού βλέπετε τη σκοπιμότητα; Στις 20 Αυγούστου ελέγχθηκε η υπουργική απόφαση. Αν νομίζετε ότι υπάρχει κενό, στείλτε το στον εισαγγελέα και να παραιτηθώ από την ασυλία. Αλλά να είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.
Παράλληλα, απαντώντας στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι εξαιρέθηκε η περίοδος Κουρουμπλή από την έρευνα της Εξεταστικής, σχολίασε πως η αντιπολίτευση αναγνωρίζει σε αυτόν μεγάλη ικανότητα ότι ως γενικός γραμματέας διοικούσε το υπουργείο Υγείας. «Επί της θητείας μου, πάντως, διατάχθηκαν δέκα έλεγχοι. Εσείς μπορείτε να πείτε πότε ελέγξατε και τι;» προσέθεσε ο κ. Κουρουμπλής.
Ακόμη, είπε πως αν είχε ο ίδιος ερωτηθεί θα ζητούσε από την οικογένεια Μητσοτάκη να ενημερώσει τι έγιναν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Σωματείο Αλληλεγγύης της Μαρίκας Μητσοτάκη. «Αν θέλουν ανταρτοπόλεμο τους πληροφορώ ότι είμαι από τον Βάλτο και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας προκάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει να γίνει έρευνα το 1996, αφού επιθυμεί απαντήσεις για το Σωματείο της Μαρίκας Μητσοτάκη, αλλά και για την περίοδο του 2015- 2017, ώστε να αποδειχθεί ότι έγινε τιμολόγηση φαρμάκων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη
Για λάσπη έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας. Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να αρνηθεί την παραγραφή τυχόν αδικημάτων του, ώστε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει το ίδιο.
«Κάνω δήλωση αμετάκλητη. Παραιτούμαι πάσης διαγραφής αδικημάτων, και αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να κάνετε και εσείς το ίδιο και να πάμε σε Προανακριτική».
Παράλληλα επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι «τον κατηγόρησε για 23 δήθεν παράνομους διορισμούς στο ΚΕΛΠΝΟ, μπλέκοντας και τη σύζυγο του, ενώ από την έρευνα που ζήτησε ο κ. Πολάκης και έγινε από τη Δικαιοσύνη, δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη».
Πέραν της συζήτησης για τις υψηλές δαπάνες στον χώρο της υγείας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της Μάλτας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί
Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε «βέρτιγκο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας. «Έχετε αλλεργία σε ό,τι θετικό έρχεται σε αυτόν τον τόπο και το φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να λέτε «όχι σε όλα» είναι αδιέξοδο και καταστροφικό» τόνισε.
«Λέτε η συμφωνία είναι δική σας, εσείς να την ψηφίσετε. Προφανώς δικιά μας είναι η συμφωνία, καμία αντίρρηση. Καλά τα αρνητικά μέτρα. Τα θετικά μέτρα γιατί δεν τα ψηφίζετε;» αναρωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης βάζει όλα τα λεφτά του στην καταστροφή αλλά αυτή δεν έρχεται. Αυτή είναι η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ιδιαίτερα τώρα που, όπως υποστήριξε, «και κλείνει η αξιολόγηση και παίρνουμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και κυρίως παίρνουμε μια συμφωνία συνολική».
«Μόνο ένα πράγμα σταθερό στο λόγο σας: το αίτημα για εκλογές. Επί ενάμιση χρόνο το ίδιο τροπάρι. Βρίσκεστε ενώπιον του κινδύνου να γίνετε οι γραφικοί του χωριού.
Και όταν γίνουν οι εκλογές, στην ώρα τους, θα τις χάσετε κιόλας» πρόσθεσε.
«Ποιο είναι το δικό σας εναλλακτικό σχέδιο; Εκτός αν νομίζετε ότι είναι πιστευτό ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν μπορεί να πείσει κανέναν» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πιο ανίκανη: «Ναι πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο».
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξεταστική είπε ότι έδειξε πως βρίσκεται σε «πανικό» και «εκνευρισμό» και σχολίασε: «Εσείς θέλετε να σας δώσουμε και τιμητικές πλακέτες!»
«Αρχίσατε να απολογείστε ήδη πριν ακόμα ξεκινήσει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
«Όποιος είδε και άκουσε σήμερα τον κ. Τσίπρα κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι σε αποδρομή», σχολίαζαν πηγές από τη ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εφ' όλης της ύλης επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «σας ενδιαφέρει να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με κάθε κόστος» και επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές.
«Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Και να κλείσει η αξιολόγηση, που είναι και το πιθανότερο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέθεσε μάλιστα: «Αν η συνέπεια δεν ήταν άγνωστη για τον κ. Τσίπρα, θα είχε ήδη οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».
Απευθυνόμενος προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Για να υπάρξει ελπίδα, πρέπει να έλθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν, μία πολιτική αλλαγή που θα φέρει την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να βγάλουν την χώρα από την κρίση».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση και στη συμφωνία του Eurogroup: «Η μόνη διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τους βαρόνους και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ? Είχαμε προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Η εξέλιξη δυστυχώς μας δικαίωσε, καθώς η ύφεση επέστρεψε στην οικονομία στο τέλος του 2016, ενώ χάθηκαν 144.000 θέσεις εργασίας, το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και τα "κόκκινα" δάνεια αυξάνονται. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συνιστά ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων που δεν θα λύσει το πρόβλημα και θα το κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση. Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχει χαθεί και αυτό ενέχει κίνδυνο να ζητηθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020 αλλά ακόμη και για το 2018».
Η Φώφη Γεννηματά κλιμάκωσε την κριτική της κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο για τη πρόσφατη συμφωνία στη Μάλτα για την αξιολόγηση όσο και για την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την περίοδο διερεύνησης της ευθυνών για τη σπατάλη στο χώρο της Υγείας.
« Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και απαιτεί να συμπεριληφθεί και η περίοδος των δύο τελευταίων ετών», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτοεξαιρείται. «'Αμεμπτοι αλ καρτ δεν υπάρχουν. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την πρότασή μας να διερευνηθεί και η δική σας περίοδος. Η διαφάνεια δεν είναι αλά καρτ και με ημερομηνία λήξης», πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η Φώφη Γεννηματά άφησε να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση, επιμένοντας στην δική της.
Επιπλέον άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ελεχθεί η περίοδος της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, όταν αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 136%.
«Γιατί αρνείστε; Τι δεσμεύσεις έχετε αναλάβει για τη περίοδο 2004-2009;» διερωτήθηκε και υπερασπίστηκε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών το ΕΣΥ που έγινε, όπως είπε, από το ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η πρόταση για Εξεταστική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να στρέψει το ενδιαφέρον από τη δυσμενή συμφωνία που έκανε στη Μάλτα ενώ φοβάται τον έλεγχο για τα δικά πεπραγμένα. Επίσης έκανε λόγο για συνθηκολόγηση ηττημένου και παράδοση άνευ όρων. «Δεν έχετε νομιμοποίηση να δεσμεύσετε τη χώρα στο δίλημμα «grexit ή διαρκής λιτότητα», επανέλαβε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης μόνο αδιέξοδο θα φέρει στη χώρα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ανέθεσε το ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΝΤ.
Επίθεση στην κυβέρνηση για τη β' αξιολόγηση έκανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την Εξεταστική για την Υγεία. Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».
«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.
Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.
«Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ δήλωσε ότι «έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο πρόθυμη για να υλοποιεί πράγματα της δικής της πολιτικής».
Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.
«Όλα τα όσα κάνει στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως στα θέματα τα εργασιακά», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας.
Υπέρ του να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς χρονικούς περιορισμούς οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής. Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο των συμφερόντων. «Πλην λίγων, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός, που πήγαν να κάνουν κάτι, που πνίγηκαν στον ανταγωνισμό των κομματικών συμφερόντων», ανέφερε και υποστήριξε ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανένας για τον δολοφόνο».
Για το "Ερρίκος Ντυνάν", ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων», ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης επισήμανε τη διαχρονική σπατάλη, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι», είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Την χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
«Φαίνεται ότι η Βουλή έλυσε όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και για αυτό αρχίζει τις Εξεταστικές και να κυνηγάει μάγισσες. Πρέπει αν το θέλετε να ερευνήσουμε αληθινά το θέμα και όχι να κάνουμε απλά ένα πανηγύρι. Στο χέρι μας είναι αυτό, με την προϋπόθεση να είναι σοβαρή η πρόταση» είπε ο κ Λεβέντης τονίζοντας ότι «σίγουρα στο χώρο της υγείας γινόταν πάρτι» και ότι «η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων βοήθησαν στο να ανδρωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι με όσες εξεταστικές ή προανακριτικές έγιναν στο παρελθόν δαπανήθηκαν ώρες άσκοπα ενώ επανέφερε την πρόταση του να ελέγχονται από εισαγγελέα οι μεγάλες προμήθειες, αν θέλει όπως είπε, η κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα πρότεινε εκ νέου, «την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέχρι να φύγουμε από τα μνημόνια και η Ελλάδα ξανασταθεί στα πόδια της», καθώς και την σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των Δημοσκοπήσεων.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι δεν εφάρμοσαν τόσα χρόνια αυτά που προτείνουν σήμερα. Ακόμα, μίλησε για δυσκολία που είχε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθούν, γιατί, όπως είπε, προσωπικά πιστεύει στην συναίνεση αντίθετα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θέλει την εξουσία.
«Από το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας στήθηκε το κράτος της διαπλοκής», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στην Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Απαντώντας δε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, είπε πως «θα τελειώσει η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα αποδοθούν ευθύνες» και μέχρι να έλθουν μέρες ευημερίας για τον ελληνικό λαό «μην ελπίζετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση».
Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέφερε επί 21 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή διήρκεσε η ομιλία του, ούτε τη λέξη Υγεία, ούτε τη λέξη Εξεταστική γιατί «τους καίνε».
Σημείωσε, επίσης, ότι το πρώτο «που καίει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συμφωνία, καθώς -όπως είπε- τόσο αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και τα «παπαγαλάκια των εφημερίδων» υποστήριζαν ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, η οποία όμως έκλεισε, χωρίς να έχει κανένα μέτρο αρνητικό για τον ελληνικό λαό.