Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εύβοια – Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα – 11 συλλήψεις

Η εγκληματική οργάνωση με έδρα την Εύβοια παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που είχε την έδρα της στην Εύβοια, παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα προχώρησε η Αστυνομία. Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης διακινούσαν την «πραμάτεια» τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Πώς έγινε η εξάρθρωση – Αναζητούνται άλλοι πέντε

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, 7 Οκτωβρίου, εντοπίστηκε σε περιοχή της Εύβοιας παράνομο εργαστήριο καπνικών προϊόντων όπου συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία δύο Έλληνες και εννιά αλλοδαποί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και συγκεκριμένα για λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το δημόσιο υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο Έλληνες και τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι αναζητούνται.

Δρούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2018

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018 και δραστηριοποιούνταν σε διεθνικό επίπεδο στην παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών.

Για την επίτευξη του σκοπού τους είχαν μισθώσει χώρο 1.200 τ.μ. σε περιοχή της Εύβοιας, όπου δημιούργησαν το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, υπό στοιχεία ανύπαρκτης επιχείρησης, στην οποία διαχειριστής ήταν ένας από τους αναζητούμενους αλλοδαπούς.

Από την έρευνα στο παράνομο εργαστήριο, βρέθηκε κατάλληλα εξοπλισμένη γραμμή μηχανημάτων για την παραγωγή τσιγάρων και την τυποποίηση αυτών, κοιτώνες για τους εργάτες καθώς και αποθηκευτικός χώρος για τις πρώτες ύλες και τα τσιγάρα που παρήγαγαν.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων,
 • 2.400.000 τσιγάρα,
 • 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού,
 • πλήθος υλικών (χάρτινα περιτυλίγματα, ρολά αλουμινόχαρτου, διάφανη ταινία – ζελατίνα, χάρτινες ταινίες χρώματος λευκό και πορτοκαλί) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πακέτων τσιγάρων,
 • μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού,
 • ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, 3 φορτηγά και 3 αυτοκίνητα.
 • Σε ποια τσιγάρα εξειδικεύονταν

  Χαρακτηριστικό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι εξειδικεύονταν στην παραγωγή τσιγάρων τύπου «slim », τα οποία λόγω του μεγέθους τους απαιτούν ειδικευμένες γνώσεις για την παραγωγή τους.

  Επιπλέον, για να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητά τους, «προσλαμβάνονταν» χειριστές μηχανημάτων από το εξωτερικό, στους οποίους μάλιστα απαγορευόταν να προαυλίζονται και να έχουν κινητά τηλέφωνα. Ο χώρος ηλεκτροδοτούταν από γεννήτρια και επιτηρούνταν περιμετρικά από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ενώ στους τοίχους των εγκαταστάσεων είχαν τοποθετηθεί ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τα μηχανήματα.

 • Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή τέτοιου εργαστηρίου απαιτείται ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση και επιστημονικές γνώσεις, ενώ από την ύπαρξη ξένων επώνυμων ετικετών προκύπτει ότι το εμπόρευμα προοριζόταν για το εξωτερικό. Μάλιστα, μόνο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από τα ευρήματα ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

  Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 • ΠΗΓΗ:IN.GR

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness