Χρ. Κέλλας: Διεκδικούμε μία ΚΑΠ με επίκεντρο τον αγρότη και ισχυρή χρηματοδότηση για την εξασφάλιση άμεσων ενισχύσεων
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες χθες, Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, συνοδευόμενος από τον γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κ. Μπαγινέτα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, Ελλάδα και Ιταλία, με την υποστήριξη αρκετών κρατών-μελών, ζήτησαν η ΚΑΠ, ως θεμελιώδες εργαλείο για τον αγροτικό τομέα, να συνεχίσει μετά το 2027 να συντελεί στη διατήρηση της ενιαίας αγοράς, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών. Επίσης, ζήτησαν η νέα ΚΑΠ να είναι ανεξάρτητη, με τη δομή δύο πυλώνων και ισχυρή χρηματοδότηση, για να διασφαλιστεί μία ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ένωσης.
Στη συζήτηση για το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν ανέδειξαν μόνο τις νέες ανάγκες και προτεραιότητες για την Ένωση, αλλά κατέδειξαν τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας και κυριαρχίας της Ένωσης. Η ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που απαιτούν ένα νέο, ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Έλληνας υφυπουργός συμφώνησε με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες και τις δημόσιες αρχές και υπογράμμισε ότι η μείωση των διοικητικών βαρών, η ενίσχυση της ευελιξίας και η απλοποίηση των διαδικασιών συνιστούν μία θεμελιώδη μεταρρυθμιστική τομή, που πλέον είναι επιβεβλημένη, «αν θέλουμε η ΚΑΠ να υπηρετεί πραγματικά τον παραγωγό και την αγροτική κοινότητα».
Τέλος, ο κ. Κέλλας συναντήθηκε με τον Επίτροπο για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων, Olivér Várhelyi, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τη νέα νομοθεσία για την ευζωία των ζώων κατά τη μεταφορά.
Επιπλέον, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής της επιβολής ανεφάρμοστων και δυσανάλογων ρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χρήση του εμβολιασμού στα ζώα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί βασικό εργαλείο στη διαχείριση των ζωικών νοσημάτων.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ