Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κοινό "μέτωπο" για να μετονομαστεί η Λαγκαδά σε Λεωφόρο M. Θεοδωράκη

Στη δημιουργία κοινού «μετώπου» προχωρούν τέσσερις δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες και να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, προς τιμήν του μεγάλου 'Ελληνα μουσικοσυνθέτη και κοινωνικού αγωνιστή, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα 24ωρα.

Μετά από πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο με τη συμμετοχή και των δημάρχων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και Νεάπολης - Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, καθώς η οδός Λαγκαδά διατρέχει σημεία και των τεσσάρων δήμων.

«Οι τέσσερις δήμοι, του κέντρου και της δυτικής Θεσσαλονίκης, θέλουμε να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα μεγάλο, ένα μέγιστο ‘Ελληνα, που χάσαμε πριν από λίγες μέρες», είπε ο κ. Ζέρβας αμέσως μετά τη συνάντηση με τους τρεις συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς.

Επίσης, εξήγησε ο κ.Ζέρβας πως «η λογική ήταν να μετονομαστεί ένας κεντρικός δρόμος σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να είναι αντάξιος του ονόματος, της δύναμης που έδωσε στη χώρα μας και στην πόλη μας σε καιρούς δύσκολους. Θα εισηγηθούμε να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά, καθώς διασχίζει τέσσερις δυτικούς δήμους, δυτικές γειτονιές, φτωχογειτονιές, τις οποίες ύμνησε ο μουσικοσυνθέτης και καταλήγει στην πλατεία Δημοκρατίας, για την οποία Δημοκρατία πάλεψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε όλη του τη ζωή».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης κ.Κυρίζογλου, από την πλευρά του, αφού μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα ώστε να ολοκληρωθεί η μετονομασία. Όπως είπε, σε πρώτο στάδιο οι προτάσεις, οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων που διέρχεται ο συγκεκριμένος δρόμος. «Δηλαδή τη Β' κοινότητα Θεσσαλονίκης, την κοινότητα Νεάπολης, τις κοινότητες Πολίχνης και Σταυρούπολης και την κοινότητα Αμπελοκήπων. Ακολούθως, η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης θα εγκρίνει τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις που θα ληφθούν. Θα επιστρέψει όλο το υλικό στα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων, όπου και θα ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό ορίζει η συγκεκριμένη νομοθεσία και αυτή την οδό θα ακολουθήσουμε».

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ.Δανιηλίδης πρόσθεσε πως οι τέσσερις δήμαρχοι συνεννοήθηκαν με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που αναμένονται έως την άνοιξη, να διοργανώσουν μια λαϊκή συναυλία σε στάδιο της Θεσσαλονίκης με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι όλης της πόλης.

Τέλος, ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ.Δεμουρτζίδης πέρα από την αναφορά στη συμφωνία να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη υπογράμμισε πως ο συγκεκριμένος δρόμος περνάει και μπροστά από το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» λέγοντας πως είναι «ένα στρατόπεδο μνήμης και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που σύντομα, μαζί με τις εργασίες του μητροπολιτικού πάρκου, θα στεγαστεί εκεί και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης».

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ