Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κώστας Καραμανλής: Παρέμβαση για τις υποκλοπές – Ζήτησε να βγουν όλα στο φως

Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια, τοποθετήθηκε και για το θέμα των υποκλοπών σημειώνοντας την ανάγκη να μην μείνουν σκιές στην τόσο σοβαρή υπόθεση

Σε εκδήλωση μνήμης του δήμου Ανωγείων για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, που έφυγε από τη ζωή πριν από δέκα χρόνια, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Αναφερόμενος στο έργο του Γιάννη Κεφαλογιάννη ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Πάντα ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών. Σε τέτοια ζητήματα δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του”, είπε ο Κώστας Καραμανλής για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ στην αρχή της ομιλίας του είπε “καιρό έχουμε να τα πούμε, ε;”, με τους παρευρισκόμενους να γελάνε. “Προφανώς δεν ήταν όλα τέλεια και δεν είναι όλα μαύρα σήμερα, αλλά η σύγκριση δεν είναι χαρμόσυνη για το μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τις υποκλοπές

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι τα ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο, ακόμα περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα παρακολούθησης πολίτικού αρχηγού, δημοσιογράφων ή πολιτών. Η κάθαρση τότε επέρχεται όταν τα θέματα αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν γίνεται να μείνουν σκιές. Φως, άπλετο φως. Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.

Η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στις ανάγκες του δημόσιου βίου. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις διεθνώς, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Ήδη είναι πιθανή η ανάφλεξη σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είπε αναφέροντας την Ταϊβάν και τα Βαλκάνια. Και όλα αυτά μπροστά στην ενεργειακή κρίση που πλήττει ιδίως τα πιο αδύναμα στρώματα.

Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.