Κυρ. Μητσοτάκης: «O τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα»
Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα των δεδομένων στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, συζήτησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ν. Αναστασιάδη, που τον δέχτηκε και που τον ενημέρωσε αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Η τουρκική κατοχή πρέπει να τερματιστεί. Αυτό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως κάθε Έλληνας και Ελληνίδα βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής και βιώσιμης, συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος, επεσήμανε, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και οι δεσμοί που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο, παραμένουν ακλόνητοι.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο ενημέρωσε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατάσταση της οικονομίας. «Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, για την πρόοδο στο Κυπριακό και για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιδείξει η κυπριακή οικονομία τα τελευταία δυο χρόνια, απόδειξη ότι, όταν εφαρμόζεται μια μεταρρυθμιστική πολιτική με συνέπεια, τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν γρήγορα ορατά», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ και τόνισε ότι «ασχέτως αποτελέσματος ένα είναι βέβαιο: η Νέα Δημοκρατία θα βγει πιο ενωμένη και πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία».
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, σημείωσε, οι απλοί πολίτες, οι Νεοδημοκράτες, να εκφράσουν τη βούλησή τους και να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της παράταξης μέσα από την ανοιχτή διαδικασία εκλογής.
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών
Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι εφικτή η πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές πριν από το 2017, διατύπωσε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Λευκωσία.
Σε δηλώσεις, έπειτα από συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές στα μέσα του 2014 και είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία, και ειδικά στο τραπεζικό σύστημα, σημαντικά κεφάλαια και με αυτόν τον τρόπο είχε δοθεί σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει, αργά αλλά σταθερά, να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. «Τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία πήγε πολύ πίσω, έχουμε ενταχθεί σε ένα τρίτο, εξαιρετικά επώδυνο πρόγραμμα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης στηρίζεται πάνω από όλα στην υλοποίηση δύσκολων, πλην όμως απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. «Η πολιτική αυτή, κατά την άποψή μας δεν πρέπει να στηρίζεται στην περαιτέρω αύξηση των φόρων, αλλά στη στοχευμένη περικοπή δημοσίων δαπανών, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και διαπραγματεύτηκε το τρίτο μνημόνιο, δίνει περισσότερη έμφαση στην αύξηση των φόρων, πιέζοντας περισσότερο με αυτόν τον τρόπο έναν ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη εποικοδομητική και χρήσιμη. «Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω βρει έναν συνομιλητή, που κατανοεί, γνωρίζει, αλλά και συμμερίζεται την ανάγκη προώθησης, σε ευρωπαϊκό ουσιαστικά επίπεδο, των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια μια δύσκολη προσπάθεια μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας. Υπογράμμισε δε πως «στην οικονομία δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, δεν διορθώνονται τα διαχρονικά προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί, αλλά μόνο μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια προώθησης εκείνων των αλλαγών που δημιουργούν για οικονομίες, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, μια νέα προοπτική».
(ΑΠΕ)