Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Ανδρουλάκης: Μια ισχυρή δημοκρατία η απάντηση της Σοσιαλδημοκρατίας

Η Σοσιαλδημοκρατία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα, «στραπατσαρίστηκε» στα χρόνια της κρίσης και σήμερα η απάντηση της  πρέπει να είναι μία ισχυρή δημοκρατία, που να σέβεται τη διαφορετικότητα, με κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών, και μία ισχυρή κοινωνία που να αναπτύσσεται με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας, μέσω skype απ’ το Στρασβούργο, σε εκδήλωση του Ιδεολογικού Δικτύου Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ) στη Θεσσαλονίκη.

Η απάντηση στην παρακμή των θεσμών, είναι η ενίσχυσή τους, και στον τομέα της οικονομίας είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η μετάβαση σε μία ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, δεν θα δημιουργεί νέα φτώχεια και νέες ανισότητες, επισήμανε.

«Είναι εθνική προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ως δύναμη προόδου, να πρωταγωνιστήσει στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου, ώστε να μιλήσουμε στο όνομα του φιλοευρωπαϊσμού αλλά όχι με ευρωλαϊκισμό», είπε ο κ. Ανδρουλάκης - για να αναφερθεί στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συνεχίζει ένα παιχνίδι ενοχοποίησης οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης, προσπαθώντας ο ίδιος να παρουσιάζει ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, και αυτή η τοξικότητα σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει», είπε.

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «έχει αποτύχει παταγωδώς και επιβιώνει πολιτικά μέσω του μηχανισμού του σκιάχτρου. Λέει ‘μη φύγετε από το μαντρί γιατί απέναντι υπάρχει ο λύκος Τσίπρας’».

«Εάν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, πρέπει να ρισκάρουμε και να πούμε πράγματα που στην αρχή δεν θα ακούγονται ευχάριστα, αλλά όσο τα λέμε, ο ελληνικός λαός θα καταλαβαίνει την τεράστια χρησιμότητά τους, ώστε να πάμε σε μία σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, σε μία εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης του ορθού λόγου και ενίσχυσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο, ως μία δύναμη που μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:  

     «Δυστυχώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και με την κυβέρνηση Τσίπρα και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει την αξιοπιστία να παρέμβει σε πολύ μεγάλα ζητήματα.

Έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό να δείξουμε έναν άλλον τρόπο αντιμετώπισης των ελληνικών και των ευρωπαϊκών ζητημάτων, ως Έλληνες σοσιαλδημοκράτες. Υπήρξαν χρόνια παρακμής, αλλά η παρακμή δεν είχε να κάνει μόνο με το ότι κάποιοι, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, είχαν μία βαθιά συντηρητική αντιμετώπιση των οικονομικών και των γεωπολιτικών ζητημάτων. Έχει να κάνει και με έναν άλλο λόγο: Πολλά χρόνια εξουσίας, καθεστωτισμός. Η σοσιαλδημοκρατία τώρα δείχνει ένα κάπως διαφορετικό πρόσωπο, μετά το στραπάτσο της δεκαετίας, και αναγκάζεται σιγά-σιγά να προσαρμοστεί σε μία νέα εποχή.

Άρα, και εμείς, πιστεύω, ότι μπορούμε με το λόγο μας, με τη θέση μας, με τον κοινωνικό αγώνα, να δείξουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα; Μία άλλη πολιτική αντίληψη. Μόνον έτσι η δημοκρατική παράταξη θα ενώσει τις κοινωνικές της δυνάμεις που είναι κατακερματισμένες, και θα δημιουργήσει μία πραγματικά εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη δεξιά. Σε άλλη περίπτωση, ο μηχανισμός του φόβου της επαναφοράς του Τσίπρα με κάποιον άλλον ακροδεξιό, θα ενισχύει την αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτόν τον μηχανισμό, κι αν τα καταφέρουμε στις εθνικές εκλογές θα έχουμε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό στις δημοσκοπήσεις».

Ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης και σημείωσε:

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή εισηγήθηκε στα κράτη μέλη: ‘Τώρα που υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο τραπέζι, αναθεωρήστε τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργήστε κριτήρια και προτεραιότητες’. Είδατε στην Ελλάδα η κυβέρνηση να πήρε κάποια σχετική πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου με δεδομένο το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να αναπροσαρμόσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης; Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για την κοινωνική κατοικία, για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, με επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Δεν μου αρέσει να ακούω συναδέλφους μου στο Ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίζουν μια τακτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, ώστε να μην βάλει ο κ. Ερντογάν βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι σοβαρές πολιτικές επιλογές», είπε και πρόσθεσε: «Το Κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο, να συγκρουστούμε με την δεξιά ή με την αντιευρωπαϊκή αριστερά, αλλά και με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που μέσα από μια συντηρητική αντίληψη, δεν δείχνουν διάθεση να συγκρουστούν με ευρωπαϊκά κατεστημένα, ακόμη και με κατεστημένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε για τον κίνδυνο, σε λίγα χρόνια να έχει επανακάμψει στις ΗΠΑ ο τραμπισμός, με τον Τραμπ ή κάποιον επίγονο του, η Ρωσία και η Κίνα να συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, η Λατινική Αμερική να είναι κατακερματισμένη και να υπάρχουν  μικρές νησίδες σταθερότητας παγκοσμίως - και είπε πως «αυτός ο κόσμος, που θα έχει έλλειμμα συνεννόησης και θα έχει γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης, είναι πολύ επικίνδυνος και απρόβλεπτος».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, είπε πως υπάρχει η πιθανότητα να γεννηθεί μία ριζοσπαστική, τολμηρή και ελπιδοφόρα σοσιαλδημοκρατία, διότι η σοσιαλδημοκρατία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ήταν συντηρητική και με συμβιβασμούς.

«Η ανασύνταξη της δημοκρατίας και η υπεροχή της πολιτικής έναντι της οικονομίας, αποτελούν προϋπόθεση για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισότητας, και η θεμελιώδης προτεραιότητα των Ευρωπαίων και Ελλήνων σοσιαλιστών, πρέπει να αφορά την αναδιοργάνωση των δημοκρατικών θεσμών του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης», τόνισε ο κ. Καστανίδης και συνέχισε:

     «Οι σοσιαλιστές θα ανακάμψουν στην Ευρώπη όταν απαντήσουν στον οικονομικό ‘εξτρεμισμό’ της παγκοσμιοποίησης, όταν επιχειρήσουν εκ νέου τη ‘διόρθωση’ των αγορών προς τις ανάγκες της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Δεν θα υπάρξει κανένα φωτεινό σημάδι στην εθνική μας πορεία, εάν δεν επαναδιατυπωθεί ολότελα το δημοκρατικό αίτημα, εάν δηλαδή, δεν εκμηδενιστεί η ασφυκτική επιρροή ολιγαρχικών ομάδων του πλούτου και της εξάρτησης στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων και δεν αυξηθεί, αντιστρόφως, η επιρροή του λαϊκού παράγοντα σε αυτά».

Ο πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, είπε ότι το επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ενόψει των εθνικών εκλογών, θα κληθεί να παρουσιάσει το όραμα του για τη χώρα και τις προγραμματικές του θέσεις για τις πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες.

Κεντρική θέση στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στις κρίσεις και πιο δυναμικό στις αναπτυξιακές επιδόσεις. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και να μην αφεθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς μέσω της ροής των κεφαλαίων. Να υπάρξει η δέσμευση ότι η αναπτυξιακή πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους ψηφίστηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας 12ετίας, θα περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια και θα προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια.

Για το Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ) που ιδρύθηκε πρόσφατα, και η αποψινή εκδήλωση ήταν η πρώτη του, μίλησε ο δικηγόρος Σπύρος Χριστοφορίδης, μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής του.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου, και είχε θέμα «Οι αγορές, οι κρίσεις και η απάντηση της Σοσιαλδημοκρατίας»,  παραβρέθηκαν οι βουλευτές, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, η πρώην βουλευτής, Χρύσα Αράπογλου, ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου κ.ά..

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...
randomness