Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Χαρδαλιάς από Καστελόριζο: Πάγια προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο – Αδιαμφισβήτητη η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

 


“Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά. Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές συμμαχίες είναι πασίδηλες η ικανότητα των Ενόπλων δυνάμεων αδιαμφισβήτητη”.

Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο forum για το Δίκαιο της Θάλασσας που οργάνωσε για δεύτερη φορά στο ακριτικό Καστελόριζο η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού.

Από τους 90 ομογενείς κοινοβουλευτικούς που βρίσκονται σε 20 χώρες του κόσμου, στο Καστελόριζο βρίσκονται αυτή τη στιγμή δέκα και συγκεκριμένα από την Αμερική τον Καναδά και την Αυστραλία.

 

Οι ομογενείς κοινοβουλευτικοί μας ενημερώθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο πάνω στα ζητήματα που αφορούν το δίκαιο της θάλασσας και την χώρα μας. Μεταξύ άλλων ο κύριος Παυλόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι “σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας το οποίο δεσμεύει και την Τουρκία ασχέτως αν έχει προσχωρήσει σε αυτό το Καστελόριζο όπως και τα άλλα νησιά της ανατολικής Μεσογείου τα οποία έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχουν εκτός από αιγιαλίτιδα ζώνη και αποκλειστική οικονομική ζώνη και βέβαια υφαλοκρηπίδα και αυτό η Τουρκία οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται και τονίζω την εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας που δεσμεύει και την Τουρκία η Τουρκία και το βλέπουν και εδώ στο Καστελόριζο όχι μόνο δεν σέβεται το δίκαιο αλλά το παραβιάζει καθημερινά και προκλητικά και σε αυτό πρέπει να της δοθεί ένα μάθημα …. Και όπως είμαστε συμφωνεί Ελλάδα και Κύπρος για την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία για τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία άλλο τόσο πρέπει να συλλογιστούν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας οι ίδιες κυρώσεις οι οποίες πρέπει να επιβληθούν και στην Τουρκία η οποία επί 48 έτη κατέχει το 1/3 της μαρτυρικής Κύπρου”, πρόσθεσε ο κύριος Παυλόπουλος.

 

Ο κύριος Λεωνίδας Ραπτάκης πολιτειακός γερουσιαστής στο Rhode Island των Hνωμένων Πολιτειών και πρόεδρος της παγκόσμιας διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ πώς “ήρθαμε εδώ στο ακριτικό Καστελόριζο για να μάθουμε το δίκαιο της θάλασσας και να πάρουμε ένα μήνυμα το οποίο θα μεταφέρουμε στα κοινοβούλια μας και θα το μοιραστούμε με τους ομολόγους μας από όλα τα κράτη θέλουμε από δω να πάρουν όλοι αυτά τα μηνύματα και πρέπει να είμαστε εδώ. Η δύναμή μας είναι η Ελλάδα” κατέληξε ο κύριος Ραπτάκης.

Ο κύριος Αναστάσιος Κουτσαντώνης υπουργός Υποδομών Μεταφορών Ενέργειας και Μεταλλείων στην κυβέρνηση της νότιας Αυστραλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι “περιμένουμε μία πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν την Ελλάδα και μπορούμε με την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλουμε στην επίλυσή τους”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος μεταφέροντας το μήνυμα του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου υπογράμμισε ότι “η Περιφέρεια με το να κατασκευάζει έργα υποδομής τόσο στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου όσο και στα πέριξ του δείχνει με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται το δίκαιο της θάλασσας”.

    

 

Απόψεις

Του Δημήτρη Γ. ΜπράνηΠολιτικός Επιστήμων Δημοσιογράφος – Αρθρογράφος ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΗ τελευταία μόλυνση του Φυσικού Περιβάλλοντος, του Παγκόσμιου Φυσικού Περιβάλλοντος ήταν...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness