Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Οι εξεταζόμενες φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Με τη διαπραγμάτευση στο επίπεδο του Brussels Group να ξεκινά άμεσα η κυβέρνηση επιχειρεί να οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις στη φορολογία που θα επιτρέψουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς τη λήψη οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί και στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής των φορολογικών υποθέσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού

Στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο εξετάσθηκαν οι πρώτες φορολογικές παρεμβάσεις επί των οποίων υπάρχει σύγκλιση με τους Θεσμούς χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί δύο αλλαγές γα την αποτελεσματικότερη επιλογή των υποθέσεων που θα ελέγχονται.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στη φορολογία που εξετάζεται να περιληφθούν στο προ φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης - η προώθησή του θα εξαρτηθεί από τη πορεία των διαπραγματεύσεων διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές - περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Η οικιοθελή συμμόρφωση των φορολογούμενων για εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν. Με την υποβολή δήλωσης θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά χωρίς προεστούς φόρους και προσαυξήσεις.
- Η δήλωση καταθέσεων του εξωτερικού που δεν είχαν δηλωθεί ως εισοδήματα στην Ελλάδα με την καταβολή ποσοστού φόρου προκειμένου να κλείσει η υπόθεση.
- Η προώθηση του μέτρου της Λοταρίας ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους για την συλλογή αποδείξεων από τις συναλλαγές τους.
- Η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά.
- Η υποχρεωτική χρήση καρτών στα τουριστικά νησιά για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.
- Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πολύ υψηλά εισοδήματα . Σε ότι αφορά πάντως την ακύρωση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει από φέτος δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αποφασισθεί.

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness