Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην καταγγελία για το έλλειμμα του 2009

Την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι καταγγελίες των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι «υπάρχει μεθόδευση των δικαστικών Αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».

Η εφημερίδα Real News στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Καταγγέλλουν συγκάλυψη» δημοσιεύει ότι «τα δύο πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ με αναφορά τους προς το Εφετείο Αθηνών καταγγέλλουν μεθοδεύσεις των δικαστικών Αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατηγορούνται ότι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να οδηγήσουν τη χώρα στο μνημόνιο».

«Η μοναδική συγκάλυψη είναι αυτή που επιδιώκουν, όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή» απαντά σε ανακοίνωσή του, o εκπρόσωπος του Γ.Παπανδρέου Γιώργος Ελενόπουλος.

Ο κ. Ελενόπουλος παραθέτει απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, που φέρει την υπογραφή του Αντ.Σαμαρά, την οποία ψήφισε η ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6%, αλλά και απόσπασμα από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία επίσης καταγράφεται έλλειμμα 15,6% για το 2009, και την οποία, όπως αναφέρει, «πολλοί προσπάθησαν να θάψουν στην Ελλάδα». 

Ο κ. Ελενόπουλος αναρωτιέται «ποιοι αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα» και επισημαίνει ότι αυτοί που την αποκρύπτουν είναι «οι πραγματικοί Μνημονιακοί, όλοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, ενδεδυμένοι μια αντιμνημονιακή λεοντή, επιδιώκουν να παραμένει η χώρα όμηρος των δικών τους στοχεύσεων. Όλοι αυτοί που με τη στάση τους τότε, οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, που με τη στάση τους σήμερα, επιδιώκουν να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κακώς κείμενα. Όλοι αυτοί των οποίων οι στοχεύσεις ουδεμία σχέση έχουν με το εθνικό συμφέρον. 

»Όμως, αν κάτι έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι, για να οδηγηθούν η χώρα και οι Έλληνες σε ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτείται κατανόηση του προβλήματος, των πραγματικών αιτιών που μας έφεραν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής. Και η αδυναμία και η άρνηση κατανόησης αυτής της αδήριτης ανάγκης, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: από τη μιά, οι πολλοί να πληρώνουν και μάλιστα, δυσανάλογα, τις τραγικές συνέπειες από τις επιλογές των πραγματικών υπευθύνων και από την άλλη, να εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου.

Ανακοίνωση για το θέμα εκδόθηκε και από το ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για «θεωρίες συνομωσίας σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους αλλά και υπαίτιους για τις περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ ή 36,5 δισ ευρώ. Πρόκειται για γεγονός που αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με διαφάνεια, για πρώτη φορά από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επικύρωσε η  Eurostat, με τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Κάποιοι πιστεύουν ότι αν ποινικοποιηθεί η αλήθεια, θα καταφέρουν να κρύψουν κάτω απ το χαλί την αναξιοπιστία που είχε η χώρα μέχρι το 2010, φορτώνοντας όλα τα δεινά για τα οποία η χώρα μπήκε σε περιπέτειες, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, στην αποτύπωση της πραγματικότητας».

Στα «βέλη» του Γ.Παπανδρέου αντέδρασε η ΝΔ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου σημειώνεται:  
«Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. 

»Ωστόσο, αποτελεί απαράδεκτη πρακτική πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων.

»Θυμίζουμε μόνο ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα "Λεφτά Υπάρχουν". Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι».

Στην ανακοίνωση της ΝΔ ανταπάντησε το ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και του 2013 αναγνώρισε με την ψήφο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ότι το έλλειμμα της χώρας το 2009 ήταν στο 15,8% του ΑΕΠ, πράγμα που επικύρωσε τόσο η Εurostat όσο και η Έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τους λόγους που μπήκαμε στα μνημόνια. 
Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση».

Νωρίτερα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημείωναν σχετικά με τις καταγγελίες της υποψήφιας ευρωβουλευτή του κόμματος Ζ.Γεωργαντά: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη θα φέρει στο φως όλα τα στοιχεία που καταγγέλλει και ζητά προς διερεύνηση η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά σχετικά με τα αλλοιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το ρόλο του υπόδικου Ανδρέα Γεωργίου. 

»Το ΠΑΣΟΚ ούτε να διανοηθεί ότι θα συγκαλυφθούν οι ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, ο δε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οφείλει να τοποθετηθεί στην ανακοίνωση των συνεταίρων του, του ΠΑΣΟΚ, που αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή».

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    

randomness