Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πλησιάζει η ώρα για τη «μητέρα των μαχών» – Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ. και εισάγεται στην Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου. «Βουλιάζουν» την Αθήνα οι φοιτητές στις 8 Μαρτίου.

Πέρασε «κατά πλειοψηφία» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με επόμενο σταθμό την Ολομέλεια που θα δοθεί και η τελική μάχη. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση που δήλωσαν πως επιφυλάσσονται.

Ο υπουργός Παιδείας επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης

Το επόμενο ραντεβού των βουλευτών δίνεται την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαρτίου. Μετά από διήμερη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση υπό την ασφυκτική πίεση του φοιτητικού κινήματος που έχει σηκώσει το βάρος των αντιδράσεων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεχίζει να διαμαρτύρεται έντονα.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης «λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001..».

Για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος. Όσο για την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, είπε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό «σταυρόλεξο», διότι, δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

Τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα συζητήσει η ΚΟ του κόμματος την Τρίτη (05/03), με τη Χαριλάου Τρικούπη να ξορκίζει σενάρια διαφωνιών και εντάσεων.

Αποστάσεις από το «Σκανδιναβικό μοντέλο»

Το κλίμα είναι φορτισμένο καθώς υπάρχουν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις από τη «γραμμή» του κόμματος τόσο από τη Νάντια Γιαννακοπούλου όσο και από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την θέση του προέδρου του Κινήματος για το λεγόμενο «Σκανδιναβικό μοντέλο».

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα το 2019, στη διαδικασία της αναθεώρησης, συμφώνησε στην ίδρυση Πανεπιστημίων μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την προϋπόθεση την αλλαγή του άρθρου 16. Είναι μια αλλαγή που έχει καθυστερήσει», ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «Στο Καρφί».

«Σε ότι αφορά στα περί Σκανδιναβικού μοντέλου, το άκουσα για πρώτη φορά σε εκδήλωση στο Κάραβελ», δηλώνει χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση, «έστω και την ύστατη στιγμή, στρατηγικά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις – δικλείδες ασφαλείας στον δημόσιο διάλογο και να ζητήσει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση και αν αρνηθεί, να καταθέσουμε την δική μας τροπολογία ώστε ο κόσμος να πειστεί ότι έχουμε διαφορετική, επεξεργασμένη πειστική πρόταση με βάση το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα σπουδών».

Αντί να ρυθμίσετε τα κολέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την ανώτατη παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα, ανέφερε στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φαίνεται αποφασισμένο να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση προτάσσοντας το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Η νεολαία στους δρόμους

Στις 8 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, διοργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 12:00, με τους φοιτητές να διαμηνύουν: «θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση».

Μηνύματα εναντίωσης έρχονται από κάθε πλευρά της χώρας. «Σε όλη τη χώρα χιλιάδες φοιτητές δίνουμε ένα δίκαιο αγώνα! Δεν είμαστε μόνοι μας! Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης (…)» αναφέρουν Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ξανά στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι φοιτητές

Το παράδειγμα της Κύπρου

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στην Κύπρο, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφύονται το ένα μετά το άλλο, τα νέα που φτάνουν ενδεχομένως μας δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Φοίβος Παναγιωτίδης, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (δημόσιο) να αυξήσει τα δίδακτρά του σε ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα «ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην τα ανταγωνίζεται αθέμιτα».

«Επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια»

Ο ίδιος εξηγεί πως «το σκεπτικό της προσφυγής των ιδιωτικών πανεπιστημίων κινούνταν στη λογική ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα περιμένουν να συντηρηθούν από τους φοιτητές τους, άρα πρέπει να χρεώνουν αυξημένα δίδακτρα» και έγινε αποδεκτό από τον σχετικό φορέα (ΔΙΠΑΕ)».

Ο Φ. Παναγιωτίδης, στο τέλος της ανάρτησής του, γνωρίζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, γράφει με νόημα: «Αυτή η ανάρτηση θα γίνει επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια, γι’ αυτό την αναρτώ δημόσια».

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR 

 
 

    

 

randomness