Το Πολυτεχνείο ζει, 52 χρόνια μετά – Μεγαλειώδεις πορείες τιμής και μνήμης
Χιλιάδες κόσμου τίμησαν για μια ακόμη χρονιά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.
Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας έδωσε δυναμικό «παρών» στην πορεία για την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας σήμερα, Δευτέρα (17/11), στην κορύφωση του τριήμερου εορτασμού.
Με κόκκινα γαρύφαλλα, παλαιστινιακές κεφίγιες, σημαίες, πλακάτ και πανό, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το απόγευμα μέχρι την αμερικανική πρεσβεία ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας και ακολούθησαν τους διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.
Στη μαζική διαδήλωση, η οποία εκτιμάται ότι ξεπέρασε σε συμμετοχή τις 30.000 άτομα, κυριάρχησαν συνθήματα αντικυβερνητικά και υπέρ του παλαιστινιακού λαού.
Με τον Σύλλογο Φυλακισθεντων κι Εξορισθεντων Αντιστασιακών, τους συλλόγους φοιτητών του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ στην κεφαλή η κυρία πορεία των οργανώσεων της νεολαίας, των κομμάτων και συλλογικοτήτων ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος. Το μπλοκ του ΚΚΕ, που είχε σημείο προσυγκέντρωσης στην Ομόνοια, ξεκίνησε σε απόσταση απ’ την κεφαλή της πορείας.
Είχε προηγηθεί η πορεία της νεολαίας της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη, που μεταφέρει όπως κάθε χρόνο, κι η οποία έφθασε στις 16:20 μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Λίγο νωρίτερα, το μπλοκ της σημαίας έκανε μια σύντομη στάση στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και συνέχισε την πορεία του προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Λίγο μετά τις 18:15 τα πρώτα τμήματα της πορείας έφτασαν έξω από το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 20:15.
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 11 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

