Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σ. Φάμελλος: «Ξεπούλημα δημόσιου πλούτου σε μια μικρή ελίτ. Πείτε μας κύριε Χατζηδάκη, ποιους πάτε να εξυπηρετήσετε;»

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για τις τροπολογίες που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ. Η αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου το 2019, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ΛΑΡΚΟ, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, που κάλεσε τον κύριο Χατζηδάκη να απαντήσει ποιους πάει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή και τον κατηγόρησε ότι «έχει εντολή να πουλήσει σε μια πολύ μικρή ελίτ, εκλεκτή και κρατικοδίαιτη, που δεν θα κάνει πραγματικές επενδύσεις στη χώρα».

   Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια. «Σε λίγο, ο κ. Χατζηδάκης θα μας πει ότι για τη χρεοκοπία έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε σε μνημόνιο και ότι η ΝΔ μας έβγαλε από το μνημόνιο», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης ως προπέτασμα καπνού για να καλύψει ότι έχει ισχυρή αντιπεριβαλλοντική ατζέντα.

   

   «Ο πράσινος πρωθυπουργός» 

   «Ο πράσινος πρωθυπουργός, τελικά γίνεται πιο μεγάλο ανέκδοτο από το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ παρέπεμψε στις καλένδες», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι στον τομέα της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, επικρατούνε δυστυχώς, συνθήκες φαρ ουέστ.

   «Καταργήθηκαν οι δασικοί χάρτες, καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, προωθείται η καύση απορριμμάτων, και την ίδια ώρα επικρατεί αλαλούμ στην ανακύκλωση και τσακώνονται οι υπουργοί μεταξύ τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι υποβαθμίζεται το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετείται η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

   «Μέσα σε όλα τακτοποιούν δασικά αυθαίρετα, αυτά ξαναξεκινούν την εκτροπή του Αχελώου», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατέθεσε έγγραφη απάντηση της κυβέρνησης για τον Αχελώο. «Δηλαδή τα έργα της ΝΔ, που θα μας εκδικηθεί, είναι η τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων, η εξυπηρέτηση της Ελληνικός Χρυσός, η εκτροπή του Αχελώου; Μπράβο κύριε Χατζηδάκη και εις ανώτερα!», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος για την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια.

    
Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 

   «Το πραγματικό σας σχέδιο το αποκαλύψαμε! Είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα φιλέτων, χωρίς πραγματικές επενδύσεις. Είναι ξεπούλημα φορέων με προίκα, όπως γίνεται με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια ώρα που τα γαλάζια παιδιά βολεύονται παντού, με υπέρογκες αμοιβές», είπε ο κ. Φάμελλος που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεσμεύεται στις ελίτ.

   

   ΔΕΔΔΗΕ 

   Ειδικότερα για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι πλέον δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, ούτε και χρέος. Για τη ΔΕΠΑ είπε ότι το σχέδιο είναι ένας ιδιώτης να έχει το δίκτυο φυσικού αερίου. Κυρίως κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη «ότι έχει εντολή να πουλήσει σε μια πολύ μικρή ελίτ, εκλεκτή και κρατικοδίαιτη, που δεν θα κάνει πραγματικές επενδύσεις». Ότι ο υπουργός «υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει τα συμφέροντα της κοινωνίας».

   «Μας είπαν ότι έσωσαν τη ΔΕΗ, αλλά εκείνοι κατάφεραν όλοι οι καταναλωτές να πληρώνουν ρεύμα με καπέλο πάνω στη χοντρική τιμή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δημιουργείται με προσωπική ευθύνη του κ. Χατζηδάκη, «ένα καρτέλ με leader τη ΔΕΗ» και κάποιοι βγάζουν υπερκέρδη, αφού το ρεύμα έφτασε τον Απρίλιο να είναι τετραπλάσιο της τιμής χονδρικής.

   Επίσης, κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι χρεοκόπησε τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, προειδοποιώντας τον κ. Χατζηδάκη να μην επιχειρήσει να πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψει το δικό του λάθος.

   

   ΛΑΡΚΟ

    
Ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι πίσω από την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, κρύβεται η επιθυμία ιδιωτών να εξαιρεθούν από τον μεταλλευτικό κώδικα. «Πείτε μας ποιους πάτε να εξυπηρετήσετε», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

   Αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου το 2019 για τη ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Φάμελλος είπε: «Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα διαπραγματευτούμε για να δούμε πιθανά, αν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, αλλά δεν έλεγε πουθενά ότι αυτό θα γίνει χωρίς μίσθωμα και χωρίς μεταλλευτική εκμετάλλευση που το κάνετε τώρα εσείς, ούτε έλεγε για τον όρο που τώρα υιοθετείτε εσείς, ότι αν δεν πετύχει η διαδικασία σε ένα εξάμηνο πτωχεύει η ΛΑΡΚΟ. Και θέλετε να κρύψετε την ευθύνη σας για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, και από την άλλη πουλάτε τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη για όλη την Ελλάδα, και θέλετε να πουλήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή το δίκτυο διανομής, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και ενώ είναι κερδοφόρος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 
 

    

randomness