Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης - Τι είπαν οι εισηγητές

Ιωάννης Μιχελάκης:  Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και αποτρέπει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθειά της να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα "αποτρέπει σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση" - ανέφερε στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης στην ομιλία του, υποστήριξε πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συνιστά απάντηση "στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά πλήττουν τη χώρα, την οικονομία, τα συμφέροντα των πολιτών".

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχελάκης επικαλέστηκε διαφορετικές εκτιμήσεις στελεχών του σχετικά με τη διαχειρισιμότητα του χρέους, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "στο ΣΥΡΙΖΑ γίνανε και πάλι σκορποχώρι - χωρίστηκαν πάλι σε συνιστώσες". Σε άλλο δε, σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί μείωση της φορολογίας, "ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέους φόρους: Στο πρόγραμμά του για τον πολιτισμό, περιλαμβάνει δύο νέους φόρους - 8% μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και 4% σε όσους παρακολουθούν ταινίες εκτός τηλεόρασης".

Από πλευράς κυβέρνησης, "σύντομα θα ανακοινωθεί ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Ξεκινήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος τώρα είναι η σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% που είναι σήμερα. Και η μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% που είναι σήμερα. Και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και βέβαια η μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην εφαρμογή του οποίου έγιναν μεγάλα λάθη" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.


Βαριές κατηγορίες Ι. Δραγασάκη κατά της κυβέρνησης και έντονη αντίδραση από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη

Οι αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος», ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους βουλευτές της συγκυβέρνησης από την αναφορά αυτή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κάλεσε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα αν έχει στοιχεία.

Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Δραγασάκης ορίστηκε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συνεχίζονταν συνέστησε υπομονή, να μην προκαλούν και το κόμμα του θα επανέλθει.

«Ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Είναι ή μια βαριά κατηγορία ή συκοφαντία. Στο χέρι του είναι να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Με ονοματεπώνυμο μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί διαφορετικά, και όχι άδικα, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», αντέδρασε ο κ. Σταμάτης. Και συμπλήρωσε: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις αλλά σήμερα μας απογοητεύσατε».

«Αν υπάρξει υπομονή ίσως και αυτό να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης.

«Ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς», του ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.

Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έκανε λόγο για τακτικισμούς και χωρίς πολιτική ουσία που εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς στόχους. Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση αντιπροσώπευσης. Μόνο στο λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαφορετικά η κρίση εντείνεται», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι σήμερα στη Βουλή δεν συζητάμε για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά για την άσκηση για το πώς θα συμπεριφερθεί η ΝΔ όταν θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι το πολιτικό μήνυμα από την ομιλία του κ. Βορίδη, είναι πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα προς διαπραγμάτευση.«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Προσπαθεί να βρει τρόπο να παραπλανήσει τον κόσμο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη. Όταν η κυβέρνηση λέει ότι φεύγουν τα μνημόνια εννοεί ότι η βάση της Σούδας θα είναι εδώ. Όταν λέει ότι όλοι οι περιορισμοί θα τελειώσουν οι περιορισμοί θα είναι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματος του, ο κ. Δραγασάκης τις χαρακτήρισε ρεαλιστικές ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους της χώρας τόνισε: «Θέλουμε διαγραφή του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια. Εμείς λέμε υπάρχει το χρέος, το αναγνωρίζουμε, υπάρχει έδαφος για εθνική στρατηγική. Θα βάλουμε στόχους χωρίς να προεξοφλούμε» και κατέληξε: «Έρχονται οι στιγμές που θα πάρουμε τις αποφάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και τη βούληση και είναι έτοιμος για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία και θα αναλάβει να ανορθώσει τον τόπο από τις καταστροφές που τον έχετε οδηγήσει».

 

Η ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία

«Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία, ενώ καν δεν διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης.

Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιάται περί δυσαρμονίας της σημερινής Βουλής και του λαϊκού αισθήματος, μίλησε για πρωτοφανείς ισχυρισμούς και «κομματικό μικρομεγαλισμό» όταν με βάση τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, με το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο Ομπάμα πριν αναλάβει δεύτερη θητεία και ο Ολάντ επειδή καταπίπτει στις σφυγμομετρήσεις ενώ αιτιολογώντας την πρωθυπουργική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ανέφερε ότι ήταν επιβεβλημένη ώστε να δοθεί «θεσμική απάντηση» αφού ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας ρεσάλτο στην εξουσία και με «άρπα κόλα» κινήσεις δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία.

Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τέσσερα χρόνια θητείας σύμφωνα με την συνταγματική τάξη, κι ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται «πρωτοφανώς» και με αμετροέπεια ότι «ο λαός αποφάνθηκε» για να θέσει το ερώτημα προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κάθε πότε το μετράτε, κάθε μήνα, κάθε δίμηνο;». Αφού τόνισε πως ακόμη και σε λιγότερο δύσκολους καιρούς δεν μπορεί να κριθεί μια κυβέρνηση σε δύο χρόνια προσέθεσε πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Εξάλλου καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του δεν εδράζονται σε παραδοχές, χαρακτήρισε «καινοφανή» τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Δραγασάκης περί «απόσυρσης χρέους», διερωτήθηκε ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει και για να καταδείξει την «πολυφωνία» (όπως είπε) στο κόμμα ρώτησε: «που κάθισε η μπίλια αυτή την εβδομάδα». «Δεν είναι χωρίς κίνδυνο αυτά που εξαγγέλλετε. Εκτός από την πολυφωνία δεν έχετε και κανένα σοβαρό έρεισμα στις οικονομικές σας προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «προσβλητικές» για τη Βουλή και είπε προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής: «Είναι απαράδεκτο να λασπολογείτε εναντίον των συναδέλφων σας». Εκ μέρους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρήγας «υπενθύμισε» ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πέντε χρόνια και τα προηγούμενα τρία χρόνια μόνοι τους υπέστησαν τα πάνδεινα στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση «όταν κάποιοι τροφοδοτούσαν την αγανάκτηση μέσα από λάθος συνταγές».«Δεν είναι η ώρα να λύσουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές. Πρέπει σήμερα να γίνει η χώρα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» υπογράμμισε και κατέληξε πως οι «μάχες χαρακωμάτων δεν ωφελούν», απαιτείται «εθνική συναίνεση για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση».

 

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης

Την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

Ο κ. Αναγνωστάκης ανέφερε ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ «είναι αταλάντευτα ευρωπαϊστές», και γι’ αυτό όπως είπε, «είμαστε σταθερά υπέρ της αλλαγής της πορείας της Ευρώπης, για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον». Επίσης, μίλησε για «αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα, μια ριζική αλλαγή της πολιτικής, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», ενώ έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο «να εδραιωθεί μια κατάσταση, απόλυτα διχασμένης κοινωνίας».

«Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική» τόνισε. Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, υπογράμμισε ότι «δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης», και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται, «είναι μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του».

«Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Δεν βοηθούν εδώ θέσεις που υποβαθμίζουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το χρέος ήδη έχει καταστεί βιώσιμο. Ούτε βεβαίως βοηθούν, οι θέσεις ότι το χρέος μπορεί να διαγραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του μονομερώς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης.

 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Ι. Δημαράς

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Ο κ. Δημαράς καταλόγισε υποκρισία στην πρωθυπουργική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία. Εξάλλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.

Όπως είπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ σήμερα απαιτείται ένας συναγερμός πανεθνικού ενωτικού μετώπου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Καταλόγισε δε αντιφατικές δηλώσεις στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο με τις προηγούμενες θεσμικές τους ιδιότητες ενώ είπε πως σήμερα και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές ο ένας κοιτάει προς τον Καραμανλή και ο άλλος προς τον Παπανδρέου.

 

ΑΠΕ

 

 

randomness