Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τέμπη: Πώς η προανακριτική για Καραμανλή του ΠΑΣΟΚ στριμώχνει το Μαξίμου

Η Νέα Δημοκρατία καλείται να ξεκαθαρίσει την στάση της τα επόμενα 24ωρα. Αναμένεται αντίστοιχη πρωτοβουλία από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά.

Στη δύσκολη θέση του να τοποθετηθεί εντός των επόμενων 24ώρων, φέρνει τη Νέα Δημοκρατία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, όπου ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ελεγχθεί για κακούργημα μαζί με τους 3 υφυπουργούς του.

Η πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, αφού αναμένεται μία ακόμη ανάλογη πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ το σύνολο της αντιπολίτευσης ζητά ο πρώην υπουργός Μεταφορών να ελεγχθεί για κακουργηματικές πράξεις.

Το ΠΑΣΟΚ

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εστιάζει το κατηγορητήριο προς τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τους υφυπουργούς του στην κατηγορία ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποδέχθηκε τον κίνδυνο λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου ενώ «γνώριζε τα προβλήματα και είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους».

Τεκμηριώνει την θέση αυτή στα στοιχεία της δικογραφίας. Αυτά που θέλουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου να έχουν «προειδοποιήσει – όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως – την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος».

Αιτιολογεί επίσης την συμπερίληψη στο κατηγορητήριο και τους υφυπουργούς Μεταφορών (Γ.Καραγιάννης, Γ.Κεφαλογιάννης, Μ.Παπαδόπουλος) αποτιμώντας πως και «εκείνοι είχαν γίνει κοινωνοί των κινδύνων και των προειδοποιήσεων, ενώ από τα ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους προκύπτει ότι ήταν συναρμόδιοι για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, οι μεν κ. Κεφαλογιάννης και Παπαδόπουλος για τον ΟΣΕ και την λειτουργία του και ο κ. Καραγιάννης για την ΕΡΓΟΣΕ και τα έργα υποδομής, όπως η σύμβαση 717».

Με την κίνησή του αυτή το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η πρότασή του έχει απόλυτα θεσμικό χαρακτήρα αφού στηρίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της δικογραφίας ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει το τοπίο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης σε προανακριτικό βαθμό.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία σε μία πρώτη αντίδραση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά την συνθήκη που διαμορφώνεται. Δίχως να ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η κοινοβουλευτική τακτική της.

Θυμίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα έχει δηλώσει πως «δεν θα αποτελέσει εμπόδιο» στην διερεύνηση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη. Ταυτοχρόνως όμως απορρίπτει το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ εστιάζοντας στις κακουργηματικές κατηγορίες που ζητείται να ερευνηθούν.

Όσον αφορά την ευθύνη του Κώστα Καραμανλή αναφορικά με το ΟΣΕ η Ν.Δ υποστηρίζει πως «η εποπτεία του υπουργού είναι αποκλειστικά διοικητική και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας». Παράλληλα αντιτείνει στην θέση του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία εφόσον υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών ελέγχονται για κακούργημα αντίστοιχος έλεγχος πρέπει να υπάρξει και για τον υπουργό τον ισχυρισμό πως οι παράγοντες αυτοί «δεν προέβησαν στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες προς τον Υπουργό για να μπορέσει να λάβει επιπλέον μέτρα».

Το ίδιο εκτιμά πως ισχύει και για την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Επίσης, θεωρεί πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ταυτίζει την πολιτική με την ποινική ευθύνη ενώ δεν αποδέχεται τον έλεγχο για τους υφυπουργούς με την τυπικού χαρακτήρα αιτιολογία πως τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας για τα Τέμπη προς το κοινοβούλιο.

Όσον αφορά το «δια ταύτα» η Ν.Δ αρκείται να διαρρεύσει πως «εξετάζει ενδελεχώς το σύνολο της δικογραφίας και θα ανακοινώσει σύντομα τη θέση της»Οι επιλογές που έχει μπροστά της η κυβερνητική παράταξη είναι είτε να καταθέσει δική της, αυτόνομη, πρόταση σύστασης προανακριτικής που να παραπέμπει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για έλεγχο με πλημμελήματος, είτε να καταψηφίσει κάθε πρόταση που θα κατατεθεί για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Εκτός από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η σχετική πρωτοβουλία από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά που συναθροίζουν 36 βουλευτές μπορεί να κατατεθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, αν και το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει στις αρχές της επόμενης.

Η πρόταση δεν φαίνεται ότι θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από αυτή του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως όσον αφορά τις κατηγορίες με βάση τις οποίες θα ζητήσει να ελεγχθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Βάση θα αποτελέσει και σε αυτή την πρόταση η παράβαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα για την διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των μεταφορών και τα αδικήματα που απορρέουν από αυτό.

Το ΚΚΕ

Υπέρ της διερεύνησης κακουργηματικών αδικημάτων τάσσεται και το ΚΚΕ. Αυτό ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας πως «το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή, με το δικό του σκεπτικό». Απαίτησε μάλιστα «η Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και να καταλήξει στις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν για τα εγκλήματα των Τεμπών, πρώτα απ’ όλα για τους αρμόδιους υπουργούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε μεταγενέστερο στάδιο σημείωσε πως «ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύουμε πρέπει να ελεγχθεί και για ποινικές ευθύνες, εκτός τις πολιτικές που έχει αδιαμφισβήτητα».

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

Απόψεις

➥ Στη Λαμία και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οδό Αινιάνων, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας των Ενώσεων Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων της...
randomness