Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Βουλή: Εβδομάδα εξελίξεων με προανακριτική, κάθε κόμμα και πρόταση – Στο επίκεντρο ο Καραμανλής και στο βάθος Μητσοτάκης

Ήδη από τις αρχές της περασμένης βδομάδας το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τον έλεγχο των Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη μαζί με 6 συνολικά υφυπουργούς της περιόδου 2016-2023, εγκαλώντας τους για το κακούργημα της διατάραξης των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς

Ένα βήμα πριν την συμπλήρωση του μωσαϊκού των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων, των οποίων οι ενέργειες συνέτειναν στην τραγική κατάληξη της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, βρίσκεται η Βουλή.

Ήδη από τις αρχές της περασμένης βδομάδας το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τον έλεγχο των Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη μαζί με 6 συνολικά υφυπουργούς της περιόδου 2016-2023, εγκαλώντας τους για το κακούργημα της διατάραξης των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς. Επίσης, από εκείνη κιόλας τη στιγμή έχει διαφανεί και η απόφαση της ΝΔ να χαράξει τη δική της κατεύθυνση με βάση την πεπατημένη Τριαντόπουλου και να καταθέσει πρόταση αναλαμβάνοντας παράλληλα και το πολιτικό κόστος που η επιλογή αυτή συνεπάγεται.

Και αυτό γιατί, έχει επιχειρηματολογήσει κατά της έννοιας του δόλου στις πράξεις του πρώην υπουργού προκειμένου ν’ αποδείξει πως δεν υπάρχει κακούργημα. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, η πλειοψηφία θα καταθέσει πρόταση που θα εγκαλεί τον Κώστα Καραμανλή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Κάπως έτσι οι σκέψεις που είχαν κάνει την εμφάνιση τους το προηγούμενο διάστημα για παραπομπή στο αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές, τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για τον έλεγχο της βασιμότητας των κατηγοριών απομακρύνεται με σχετική βεβαιότητα.

Άλλωστε μια τέτοια κίνηση μεγάλου πολιτικού ρίσκου θα έδινε όντως την αίσθηση στην κοινωνία πες δεν υπάρχει διάθεση μικροπολιτικής διαχείρισης της τραγωδίας, όμως θα άφηνε ορθάνοιχτο και το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να παραπεμφθεί όντως για κακούργημα.

Ο κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν μεγάλος, καθώς θα αναμοχλεύονταν ένα ζήτημα-ανοιχτή πληγή που έχει ταλαιπωρήσει όσο τίποτα την κυβέρνηση που θα μπορούσε να παρέτεινε το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη πλειοψηφία.

Φαίνεται λοιπόν πως επιλέχτηκε αυτό που- προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως- είναι πιο διαχειρίσιμο: Κατάθεση πρότασης από τη ΝΔ, ψήφιση της στην Ολομέλεια, διαδικασίες fast-track στην προανακριτική και κλήρωση των μλεών του Δικαστικού Συμβουλίου που θα προχωρήσει σε όλες τις ανακριτικές πράξεις πριν η Βουλή ολοκληρώσει τις εργασίες της για το καλοκαίρι στις αρχές του Αυγούστου

 

Πρόταση με Μητσοτάκη από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ;

Για να πυροδοτηθούν πάντως οι παραπάνω εξελίξεις θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν την πρόταση τους οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ που μαζί έχουν τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα υπογραφές για την κατάθεση της.

Βάσει των πληροφοριών, η πρόταση είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει στα ελεγχόμενα πρόσωπα και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια κίνηση που δείχνει να έχει τη δική της σκοπιμότητα: Από τη μία θα αναγκάσει τους βουλευτές της ΝΔ να απορρίψουν στην κάλπη την προοπτική του ποινικού ελέγχου του πρωθυπουργού και από την άλλη θα δώσει μια διέξοδο στα εν λόγω κόμματα να πουν στην επικείμενη συζήτηση κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ το οποίο επέλεξε ξανά να κινηθεί αυτόνομα.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα συμπληρώνεται ο απαιτούμενος από το Σύνταγμα χρόνος προκειμένου ο πρόεδρος της Βουλής να ορίσει- στις επόμενες 15 μέρες- ημερομηνία για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.

Το πιθανότερο είναι, ο κ. Κακλαμάνης να περιμένει την κατάθεση των προτάσεων και από τα υπόλοιπα κόμματα και στη συνέχεια να ορίσει ημερομηνία. Οι προτάσεις θα συζητηθούν μαζί σε ειδική ημερήσια διάταξη όπου θα τοποθετηθούν βουλευτές, αρχηγοί αλλά και οι εγκαλούμενοι εφόσον το επιθυμούν.

Στη συνέχεια θα στηθούν κάλπες με τα ονόματα των υπουργών και τις κατηγορίες που τους συνοδεύουν και όσες από αυτές λάβουν περισσότερες ή ίσες με 151 ψήφους θα γίνουν αντικείμενο ελέγχου από την προανακριτική (Δικαστικό Συμβούλιο).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατηγορία που δεν θα στηριχθεί από την πλειοψηφία δεν θα γίνει αποδεκτή, ενώ όποιο αδίκημα απορριφθεί ως “προδήλως αβάσιμο” δεν θα μπορεί να επανέλθει αν στηρίζεται στα “ίδια πραγματικά περιστατικά”.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

Απόψεις

Του Δημήτρη Γ. ΜπράνηΕρευνητήΠολιτικού και Κοινωνικού Σχολιαστή   Ι.«ΦΩΝΗ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ» Α΄. «Σώπασε, Κυρά Δέσποινα !!!Μην κλαίγεις. Μη δακρύζεις.Πάλι με...