Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βουλή: «Ναι» της ολομέλειας στην αίτηση άρσης ασυλίας του Στ. Αραχωβίτη

Δεκτή «κατά πλειοψηφία» έγινε από την ολομέλεια της Βουλής η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη για την υπόθεση της «FOLLI FOLLIE». Στο επίκεντρο της προηγηθείσας συζήτησης τέθηκε το θέμα της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες, με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνταντίνο Τασούλα να αντικρούει το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η επιστολική ψήφος «νοθεύει» την ψηφοφορία.

Κατά την ψηφοφορία για την υπόθεση Αραχωβίτη, από την οποία απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, (επί 206 ψηφισάντων), 183 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 23 βουλευτές ψήφισαν «όχι».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης θα συμβάλει μόνο στη διατήρηση ενός νοσηρού κλίματος σε βάρος του, «παρέχοντας σε ψευδείς και συκοφαντικές φήμες, το έδαφος να συντηρηθούν». Όπως είπε, δεν υπάρχουν καν αμυδρές ενδείξεις από τις αποδεδειγμένα ψευδείς δηλώσεις και τα αποκυήματα φαντασίας, που και ο ίδιος (ο υπάλληλος ασφαλείας της Folli Follie) έχει καταθέσει. Σημείωσε επίσης «την ευκολία με την οποία μπορεί κάθε βουλευτής να καταστεί ελεγχόμενος ποινικά, με μοναδικό στοιχείο την αναφορά του ονόματός του, από τον όποιον φαντασιόπληκτο αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει εν αγνοία του, για να πουλήσει εκδουλεύσεις ή να φανεί ότι έχει υψηλές διασυνδέσεις».

Παράλληλα, έθεσε το θέμα της διαδικασίας της ψηφοφορίας, που -όπως είπε- «δεν λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τη φυσική παρουσία των συναδέλφων» αλλά «μέσω της έκτακτης διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, δηλαδή με την ειλημμένη απόφαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Συντάχθηκε τέλος, με τη σχετική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για αποχή από ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται με επιστολική ψήφο.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε την ένσταση του κ. Τσίπρα για τον τρόπο διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών λειτουργιών κατά την πανδημία και την έκφραση απόλυτης αντίθεσής του στη «νόθευση» των διαδικασιών σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία, ως οι βουλευτές, που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο σε μυστική ψηφοφορία, να ήταν «εγκυμονούσες, σε αποστολή στο εξωτερικό ή σε καραντίνα». Όπως τόνισε, οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη συμμετοχή των βουλευτών σε μια ονομαστική ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα εθνικά κοινοβούλια. Η διαδικασία που διεξάγεται μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων «αφαιρεί τη δυνατότητα απευθείας έκφρασης και βούλησης του βουλευτή» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Β. Κεγκέρογλου είπε ότι δεν βλέπει τίποτα στην υπόθεση Αραχωβίτη «παρά μόνο ένα στήσιμο κάποιου για να οικονομήσει λεφτά από τη διοίκηση (της εταιρείας του) εκμεταλλευόμενος και συκοφαντώντας άλλα άτομα». Υπενθύμισε ότι ψήφισε «παρών» στην επιτροπή, υπό την έννοια της επιφύλαξης, και σημείωσε ότι το όποιο «ναι» από συναδέλφους του, θα εδράζεται στο τυπικό και την υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα και όχι σε στοιχεία που σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της αυτοπρόσωπης ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής οδού, όπως κάνουν κόμματα, οργανώσεις και ξένα κοινοβούλια. Κάλεσε επίσης το σώμα να μην υπερψηφίσει την άρση ασυλίας, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε ένα «σύστημα κατασυκοφάντησης» του πολιτικού συστήματος να αναφέρει απλώς ένα όνομα βουλευτή, και μέσω μιας «απαράδεκτης μεθόδευσης διαρροής δικογραφιών» να δημιουργείται ένα επικοινωνιακό περιβάλλον σκανδαλολογίας και στοχοποίησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει καθώς «το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι ένα μέιλ της εταιρείας (Folli Follie) με μία αναφορά στο όνομα Αραχωβίτη». Μόνο γι’ αυτό, ο εισαγγελέας, κάνει το συγκεκριμένο έγγραφο (για άρση ασυλίας) προς τη Βουλή, τη στιγμή που δεν έχει κληθεί (από τον εισαγγελέα) ο κάτοχος του e-mail» είπε ο κ. Συντυχάκης. Επισήμανε δε, ότι «έχει ανοίξει μια φάμπρικα καταγγελιών, για ψύλλου πήδημα» η οποία «ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου κάλεσε τον πρόεδρο του σώματος να επαναλάβει την επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο ώστε να ελέγχονται οι αιτήσεις άρσης ασυλιών από τον εισαγγελέα του ΑΠ, ώστε να γίνεται ένα «φιλτράρισμα». Θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία λίγο, και να προκύψουν περισσότερα στοιχεία, είπε ο κ. Αθανασίου.

Ζητώντας το λόγο, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας είπε ότι μετά από επικοινωνία με τον Άρειο Πάγο, εξετάζονται οι προφανώς αβάσιμες εγκλήσεις όπως αυτές περί «εσχάτης προδοσίας» βουλευτών για την ψήφο τους.

Για το θέμα της «νόθευσης» της ψήφου, που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και της αποχής που αποφάσισε από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, επειδή γίνονται με επιστολική ψήφο και όχι με φυσική παρουσία, είπε ότι σχετική απόφαση ελήφθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Απρίλιο του 2020. Επίσης ότι στις 24/9/2020, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμάτευσε ότι είναι δικαιολογημένη και συμβατή με την συνταγματική τάξη η θέσπιση ρύθμισης στον Κανονισμό της Βουλής, ανάλογης με αυτή του άρθρου 70Α (για την απουσία στο εξωτερικό και την εγκυμοσύνη) προς διαφύλαξη του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, να μπορούν να μετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές και με επιστολική ψήφο.

Η σχετική διάταξη αναμορφώθηκε σχετικώς, και είναι στον Κανονισμό της Βουλής είπε ο κ. Τασούλας και υπογράμμισε ότι «η έκταση που γίνεται τον τελευταίο καιρό, προφανώς αποσκοπεί στην αποτροπή της προσέλευσης βουλευτών στο κοινοβούλιο, που συμπαρασύρει προσέλευση συνεργατών, αστυνομικών, οδηγών και άλλων». Όπως σημείωσε, έχουν γίνει έως τώρα (το 2020 και το 2021), 21 ψηφοφορίες, στις οποίες έχουν μετάσχει όλα τα κόμματα, μέσω επιστολικής ψήφου, όπως ο προϋπολογισμός, άρσεις ασυλίας, νομοσχέδια και προανακριτικές».

Για την περίπτωση της τεχνολογικής λύσης, είπε ότι αποδείχθηκε επισφαλής. Όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τηλεδιάσκεψη προσομοίωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και ότι είναι «εξαιρετικά επισφαλής διαδικασία» εάν ο μετέχων δεν διαθέτει σύνδεση με ταχύτητα άνω των 50 Mbps. «Εάν, ένας βουλευτής στους 300, δεν μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος σε μια ονομαστική ψηφοφορία, πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας. Εάν δεν μπορέσει να μιλήσει σε ένα νομοσχέδιο, κάτι που συμβαίνει, δεν πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία του νομοσχεδίου», παρατήρησε ο κ. Τασούλας.

Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας, μπορεί να είναι «αραμπάς» τεχνολογικά, ωστόσο δεν νοθεύει την ψηφοφορία, αλλά την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τόνισε ο κ. Τασούλας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...