Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αφγανιστάν: Επέλαση των Ταλιμπάν - Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Η αύξηση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στη περιοχή του Βορείου Αφγανιστάν, αναγκάζει πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Η επέλαση των Ταλιμπάν, στο Βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, ανάγκασε πολλούς κατοίκους να τραπούν σε φυγή, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των μειονοτήτων της περιοχής. Η Sakina, μια 12χρονη, χρειάστηκε να περπατήσει με την οικογένειά της δέκα ημέρες, αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το χωριό της στο Βόρειο Αφγανιστάν και έκαψαν το τοπικό σχολείο.

Αυτή τη στιγμή, 50 οικογένειες έχουν φυγαδευτεί και συμβιώνουν σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο, σε βραχώδη περιοχή της πόλης Mazar-e-Sharif. Η περιοχή δεν έχει βλάστηση, ζούνε μέσα σε σκηνές, στους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ ολόκληρο το στρατόπεδο διαθέτει μια μόνο κουρελιασμένη σκηνή, για μπάνιο.

Τις τελευταίες 15 ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν απομακρύνει περισσότερες από 5.600 οικογένειες από τα σπίτια τους, με τους περισσότερους να προέρχονται από το βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Πρσοφύγων και Επαναπατρισμού της Κυβέρνησης.

  

Η 12χρονη Sakina, δήλωσε πως ήταν μεσάνυχτα, όταν οι γονείς της μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το χωριό τους στην επαρχία Balkh. Η ίδια, σύμφωνα με το AP, ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει γιατί κάηκε το σχολείο της. Στο στρατόπεδο Istiqlal, η 12χρονη είπε πως δεν έχουν φως και κάποιες φορές μέσα στο σκοτάδι ακούγονται θόρυβοι. "Νομίζω ότι έχουν έρθει εδώ οι Ταλιμπάν και φοβάμαι", δήλωσε το κορίτσι, που ελπίζει μια μέρα να γίνει μηχανικός.

Ο Yaqub Maradi, εγκατέλειψε το χωριό του, όταν έφθασαν οι Ταλιμπάν. Ο ίδιος είπε ότι "επιδίωξαν να εκφοβίσουν τον κόσμο να παραμείνει στο χωριό, συλλαμβάνοντάς τους και κρατώντας τους ομήρους, ώστε να τους εμποδίσουν να φύγουν".

Σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν, έχουν επιβληθεί ξεχωριστά τέλη και φόροι από το υπόλοιπο της χώρας. Ένας οδηγός φορτηγού, δήλωσε ότι κατέβαλε στους Ταλιμπάν 147 δολάρια για κάθε φορτίο άνθρακα που έφερνε σε περιοχή που ελέγχεται από αυτούς.

Οι Ταλιμπάν παρευρίσκονται και σε διεθνή συνέδρια, στέλνοντας ακόμη και πρώην υπουργούς τους σε αποστολές από το Κατάρ στο Αφγανιστάν, προκειμένου να πείσουν τους Αφγανούς και ιδίως τις μειονότητες, πως δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Συμφωνία που είχαν υπογράψει οι Ταλιμπάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Φεβρουάριο του 2020, αποτρέπει τους αντάρτες να καταλάβουν επαρχιακές πρωτεύουσες. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δύο πρωτεύουσες - η Kandahar στο νότο και η Badghis στο βορρά - βρίσκονται υπό πολιορκία.

Στην πρωτεύουσα της Kabul, όπου πολλοί φοβούνται για ενδεχόμενη επίθεση των Ταλιμπάν, έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα άμυνας πυραύλων, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τη περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, προέτρεψε τους ηγέτες του Αφγανιστάν να συνάψουν ενότητα, τονίζοντας πως εναπόκειται στους Αφγανούς το τέλος του πολέμου δεκαετιών.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR