Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δεν υπάρχει βάση για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, δηλώνει η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει βάση αυτή τη στιγμή για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορέσουν να συναντηθούν μόνο αφού οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές θα «έχουν κάνει την προετοιμασία τους».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου βρίσκονται σε τέλμα εδώ και μήνες, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την έλλειψη προόδου.

«Η ουκρανική αποστολή έχει βγει εκτός ραντάρ, δεν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία αυτή τη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

«Όσο για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, είναι πιθανή μόνο αφού θα έχει γίνει όλη η προετοιμασία από τις αποστολές τους. Αυτό λείπει, άρα δεν υπάρχουν ακόμα οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνάντηση», πρόσθεσε.


Ουκρανία: Xτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς κατά βάσεων ρωσικών στρατευμάτων


Η Ουκρανία πραγματοποίησε χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς κατά βάσεων ρωσικών στρατευμάτων και δύο σημαντικών γεφυρών στον ποταμό Δνείπερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Τα χτυπήματα έπληξαν τα μοναδικά δύο περάσματα που έχει η Ρωσία προς τον θύλακα των εδαφών της νότιας Ουκρανίας που έχει κατακτήσει στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, δήλωσε η Ναταλία Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας. «Τα αποτελέσματα (των χτυπημάτων) είναι αρκετά αξιοσημείωτα, πλήγματα στις γέφυρες Αντονόφσκι και Καχόφσκι», δήλωσε η ίδια στην τηλεόραση.

«Τι νύχτα για τους κατακτητές στην περιοχή της Χερσώνας. Χτυπήματα στην περιοχή της γέφυρας Αντονόφσκι», ανέφερε στο Facebook ο Σέργκιι Χλαν, τοπικός αξιωματούχος.

Η γέφυρα Αντονόφσκι, στα προάστια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, είναι στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό καθώς είναι το μοναδικό πέρασμα για την πόλη στις νότιες όχθες του Δνείπερου και την υπόλοιπη περιοχή της Χερσώνας. Έχει ήδη αποτελέσει στόχο και καταστράφηκε μερικώς στις 27 Ιουλίου, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να επανεξετάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού του.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το μέτωπο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση προκειμένου να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η περιοχή, που είναι σημαντική για την ουκρανική γεωργία, είναι επίσης στρατηγικής σημασίας διότι συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Με την κατάκτησή της, η Ρωσία μπόρεσε να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος και άλλες ουκρανικές περιοχές που κατέχει.

Παράλληλα, ουκρανικά χτυπήματα με συστήματα HIMARS έπληξαν επίσης πολλές στρατιωτικές βάσεις στην υπό ρωσική κατοχή Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν στρατιώτες και να καταστραφούν υποδομές, δήλωσε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, καταστράφηκε σημαντικός όγκος στρατιωτικού εξοπλισμού», ανέφερε ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ σε ανάρτηση στο Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.