Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Δεύτερη πανεθνική απεργία στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες και τη λειτουργία των σχολείων προκάλεσε η χθεσινή, δεύτερη πανεθνική απεργία στη Γαλλία, κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Τα συνδικάτα, που πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, θέλουν να διατηρηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και ελπίζουν να δουν μια επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής κατά την πρώτη πανεθνική ημέρα κινητοποίησης στις 19 Ιανουαρίου.

Την ημέρα εκείνη, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και την επίσπευση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι άδικη και σκληρή», δήλωσε ο Λικ Φαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων UNSA. «Η αύξηση (της ηλικίας συνταξιοδότησης) στα 64 είναι οπισθοδρομική, κοινωνικά».

Μόλις περίπου ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV πραγματοποιούσε χθες δρομολόγια και ακόμα λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο μετρό του Παρισιού.

Οι μισοί από τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο τους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και άλλους κλάδους, όπως τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, που σήμερα μετέδιδαν μουσική αντί για το συνηθισμένο τους πρόγραμμα.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 4,4%, ή κατά 2,9 GW, καθώς απεργούσαν επίσης οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο εταιριών κοινής ωφελείας EDF.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του σκοπεύουν να εμμείνουν στη θέση τους. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί, δήλωσε ο Μακρόν.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών θα αποδώσει επιπλέον 17,7 δισεκ. ευρώ σε ετήσιες εισφορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Νέες κινητοποιήσεις για τις 7 και τις 11 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν τα συνδικάτα

Τα γαλλικά συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στις 7 και τις 11 Φεβρουαρίου. 

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού των συνδικάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. 

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της 19ης Ιανουαρίου, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν 1,272 εκατ. άνθρωποι. Το συνδικάτο CGT πάντως ανακοίνωσε πολύ υψηλότερο αριθμό, 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτών.  Στο Παρίσι το υπουργείο έκανε λόγο για 87.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις και το CGT για 500.000.

"Μη διαπραγματεύσιμη" η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια είναι "μη διαπραγματεύσιμη" μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι για το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Μακρόν μέτρο και την ώρα που ένας επικεφαλής συνδικάτου κάνει έκκληση για κυλιόμενες απεργίες. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική πλειοψηφία πολιτών στη Γαλλία να αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, μια κίνηση η οποία, κατά τον πρόεδρο Μακρόν, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Συνολικά 1.272.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αριθμός κατά τι μεγαλύτερος από την πρώτη εθνική κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. 

"Αν δεν πάμε στα 64, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα ισοσκελιστεί. Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το ζήτημα της επιστροφής στον ισοσκελισμό", δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. 

"Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να συνεχίσουμε να το εξηγούμε", πρόσθεσε.  Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού αριστερού συνδικάτου CGT, έκανε έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την αντίθεση στη μεταρρρύθμιση.  "Πιστεύω στις κυλιόμενες απεργίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ευτελίσει τη δυσαρέσκεια.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος μας οδηγούν σε αυτό σε μια διελκυστίνδα", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.  Για τα συνδικάτα, η πρόκληση ωστόσο είναι να συντηρήσουν τη συμμετοχή στην απεργία σε μια περίοδο κατά την οποία ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τους μισθούς. 

Οι ηγέτες των συνδικάτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας, είπαν ότι θα διοργανώσουν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, αλλά και στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο κατά την οποία οι περισσότεροι πολίτες δεν εργάζονται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά Η μουσική είναι καθ’ όλα ιερή όντας εφεύρεση των θεών.(Πλούταρχος) Άλλος ένας θεσμός, η Εurovision, προσωπικά πιστεύω ότι αρχίζει να...
randomness