Επίτροπος Περιβάλλοντος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έμφαση στην πρώτη γραμμή άμυνας, στην πρόληψη, απέναντι στις δασικές πυρκαγιές
Την ικανοποίησή της για τη μεγάλη έμφαση που δίνει στην πρόληψη η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών εξέφρασε η Ευρωπαία Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητας των Υδάτων και Ανταγωνιστικής Κυκλικής Οικονομίας, Jessika Roswall στο περιθώριο της EU Green Week 2026.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις επιπτώσεις της νέας στρατηγικής στις χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Ελλάδα, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι η νέα προσέγγιση σηματοδοτεί μία μετατόπιση του βάρους από την καταστολή των πυρκαγιών προς «την πρώτη γραμμή άμυνας», την πρόληψη.
«Ίσως θα μπορούσε κανείς να πει ότι, επιτέλους, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όταν αυτές εκδηλωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται ολοένα συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Φυσικά, η Ελλάδα και άλλες χώρες πλήττονται περισσότερο», τόνισε, προσθέτοντας πως η έμφαση δίνεται πλέον στην πρώτη γραμμή άμυνας, δηλαδή στην πρόληψη, «μέσω μίας πιο βιώσιμης διαχείρισης των δασών» που συμβάλλει, όπως είπε, στον περιορισμό του κινδύνου και στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Η κ. Roswall υπογράμμισε ότι η ΕΕ ήδη διαθέτει εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την πρόληψη, φέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης και το Natura 2000. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στην Ελλάδα πριν από περίπου μία εβδομάδα σημειώντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους αρμόδιους υπουργούς τούς ενθάρρυνε να αξιοποιήσουν εργαλεία όπως ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης και το Natura 2000 για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη-μέλη, αξιοποιεί πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για επενδύσεις που ενισχύουν την πρόληψη των πυρκαγιών, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η διαχείριση των δασών διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από χώρες όπως η Φινλανδία.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για τη νέα στρατηγική διαχείρισης του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2026, αναγνωρίζει πως οι δασικές πυρκαγιές πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της πρόληψης και της ετοιμότητας αντίδρασης, καθώς και μέσω της αποκατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη των τοπίων μέσω της βιώσιμης διαχείρισης της γης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, της βελτίωσης των εκτιμήσεων κινδύνου δασικών πυρκαγιών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, της ενίσχυσης της ετοιμότητας των κοινοτήτων και της στενότερης συνεργασίας. Στόχος της προσέγγισης είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι δασικών πυρκαγιών και, παράλληλα, να αυξηθεί η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε ολοένα συχνότερες και εντονότερες περιόδους πυρκαγιών.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το καλοκαίρι του 2026 η ΕΕ θα αναπτύξει τη μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, καθώς συνολικά 777 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρες θα τοποθετηθούν στρατηγικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου, στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Πρόκειται, όπως υπογραμμίζεται, για το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής από την έναρξη του προγράμματος προεγκατάστασης το 2022. Παράλληλα, 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από τον στόλο της ΕΕ είναι έτοιμα να στηρίξουν χώρες που υφίστανται πίεση. Ανάμεσα στις χώρες που συνεισφέρουν στον στόλο της ΕΕ για το καλοκαίρι του 2026, σύμφωνα με την Κομισιόν, περιλαμβάνεται η Ελλάδα με τέσσερα αμφίβια αεροσκάφη.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

