Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Γάζα: Μαύρα ρεκόρ υποσιτισμού προκαλεί η αναλγησία του Ισραήλ – Ανεπαρκής η ανθρωπιστική βοήθεια

Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Γάζα, με την ανθρωπιστική βοήθεια να μην επαρκεί για να καλύψει την σωρεία προβλημάτων που προκαλεί η σκληρή στάση του Ισραήλ

Στα όριά της είναι τις τελευταίες μέρες η Γάζα, με τους πολίτες να χάνουν την ζωή τους λόγω έλλειψης τροφίμων, την ίδια ώρα που το Ισραήλ ακολουθεί σκληρή στάση, παρά την ανακοίνωση για χαλάρωση του αποκλεισμού στην περιοχή διέλευσης φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεχίζονται οι θάνατοι από ασιτία

Είκοσι εννέα παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν από ασιτία στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής , την ίδια ώρα που οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους από τα ξημερώματα της Πέμπτης εν μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης σε όλη την επικράτεια.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς η επισιτιστική βοήθεια αναμένεται να αρχίσει να φτάνει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, αφού το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση περιορισμένων αγαθών μετά από σχεδόν τρεις μήνες, μετά από παγκόσμιες πιέσεις να άρει τον αποκλεισμό και να σταματήσει μια νέα εκτεταμένη επίθεση, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ OCHA, δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 90 φορτηγά, από τα σχεδόν 200, που μετέφεραν φάρμακα, σιτάλευρο και διατροφικές προμήθειες, είχαν εισέλθει στη Γάζα. Ο Λέρκε δήλωσε ότι οι ομάδες βοήθειας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη διανομή της βοήθειας λόγω της ανασφάλειας, του κινδύνου λεηλασίας και των προβλημάτων συντονισμού με τις ισραηλινές αρχές.

Παλαιστίνιοι περπατούν στα ερείπια ενός τζαμιού, κοντά στο λιμάνι της Γάζας. REUTERS/Mahmoud Issa

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις παραδόσεις βοήθειας που πέρασαν τα σύνορα και ότι η αποστολή τόσο λίγων φορτηγών αποτελούσε «πρόσκληση για δολοφονίες», λόγω του κινδύνου οχλαγωγίας.

«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει [βοήθεια]. Κανένας πολίτης δεν έχει λάβει τίποτα ακόμα. Στην πραγματικότητα, ας πούμε, τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμη στο Kerem Shalom στα σύνορα, επιθεωρούνται, αλλά δεν μπαίνουν στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Younis al-Khatib, πρόεδρος της κοινωνίας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Είναι πολύ δύσκολο να κρύψουμε τη βιασύνη ή τη λεηλασία που θα συμβεί», πρόσθεσε.

Στα όριά της η Γάζα

Ο υποσιτισμός εξαπλώνεται στη Γάζα, προειδοποιούν εδώ και μήνες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος, με τη διανομή βοήθειας να παρεμποδίζεται από την εκτόπιση, τα αρτοποιεία που λειτουργούν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να κλείνουν λόγω έλλειψης αερίου για μαγείρεμα και την εκτίναξη των τιμών για την περιορισμένη ποσότητα τροφίμων που διατίθενται στα καταστήματα και τις αγορές.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες χάσαμε 29 παιδιά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη, Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν, χαρακτηρίζοντάς τους «θανάτους που σχετίζονται με την πείνα». Αργότερα διευκρίνισε ότι στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και ηλικιωμένοι καθώς και παιδιά.

 Νωρίτερα αυτό το μήνα, η IPC εκτίμησε ότι σχεδόν 71.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αναμένεται να είναι «ακραία υποσιτισμένα», ενώ 14.100 περιπτώσεις αναμένεται να είναι σοβαρές κατά τους επόμενους 11 μήνες.

Το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό όλων των προμηθειών τον Μάρτιο, λέγοντας ότι η Χαμάς κατάσχει τις παραδόσεις για τους μαχητές της – κατηγορία που η ομάδα αρνείται. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα παγκόσμιο όργανο παρακολούθησης της ασιτίας δήλωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν πρόβλημα πείνας.

Ο Αμπού Ραμαντάν, ο οποίος ήταν δήμαρχος της πόλης της Γάζας από το 2005 έως το 2008, δήλωσε ότι μόνο επτά ή οκτώ νοσοκομεία από τα 36 της Γάζας λειτουργούν εν μέρει και ότι πάνω από το 90% των ιατρικών αποθεμάτων έχουν πλέον μηδενιστεί λόγω του αποκλεισμού.

«Οι πληροφορίες μου λένε ότι πολύ λίγα φορτία πήγαν μέσα στη Γάζα – 90 με 100 φορτηγά και στη νότια και μεσαία ζώνη». Ερωτηθείς αν υπήρχαν ιατρικές προμήθειες ανάμεσά τους, είπε: «Απ’ όσο γνωρίζω … είναι μόνο αλεύρι για αρτοποιεία».

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται για την ανακούφιση της κρίσης.

Νέο μαύρο ρεκόρ υποσιτισμών

Η ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η Unicef, αναφέρει ότι περισσότερα από 9.000 παιδιά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για υποσιτισμό στη Γάζα φέτος, και οι ειδικοί σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας λένε ότι αναμένονται δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις το επόμενο έτος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η περιοχή θα μπορούσε να βυθιστεί σε λιμό αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και δεν άρει πλήρως τον αποκλεισμό του, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν.

Νέα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στον Guardian από την αμερικανική οργάνωση Project Hope, η οποία επικεντρώνεται στην υγειονομική περίθαλψη, μία από τις λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν κλινικές υγείας στη Γάζα, «διαπίστωσαν ότι ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών, των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα εν μέσω του σχεδόν τρίμηνου αποκλεισμού βοήθειας, με ορισμένες κλινικές να αναφέρουν ότι έως και το 42% των εγκύων γυναικών και το 34% των θηλαζουσών μητέρων έχουν διαγνωστεί ως υποσιτισμένες».

Παλαιστίνιοι περιμένουν να λάβουν φαγητό. REUTERS/Mahmoud Issa

«Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης όλο και περισσότερο», σύμφωνα με δήλωση της οργάνωσης Hope. «Οι ομάδες μας επί τόπου αναφέρουν ότι όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται στις κλινικές μας για συμπληρώματα διατροφής και ότι τα παιδιά που επισκέπτονται τις κλινικές του Project Hope έχουν περάσει εβδομάδες καταναλώνοντας μόνο μπισκότα υψηλής ενεργειακής αξίας και έτοιμο θεραπευτικό φαγητό – είδη που δίνονται σε υποσιτισμένους ασθενείς για βραχυπρόθεσμες ανάγκες επιβίωσης και όχι για διαρκή διατροφή».

Η Γκαντίρ, νοσηλεύτρια του Project Hope στη Γάζα, δήλωσε: «Ο αριθμός των περιπτώσεων υποσιτισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Πριν από δύο μήνες, τα περιστατικά υποσιτισμού δεν ξεπερνούσαν τα 50 περιστατικά την ημέρα. Τώρα, βλέπουμε περίπου 200 περιπτώσεις την ημέρα. Πολλά από τα παιδιά που βλέπουμε δεν έχουν φάει αληθινό φαγητό εδώ και εβδομάδες – μόνο τα διατροφικά μπισκότα που διανέμουμε. Χάνουν βάρος και αρρωσταίνουν πιο εύκολα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά βλέπουμε τις συνέπειες της ακραίας πείνας σε μια ολόκληρη γενιά. Χωρίς να έρθουν περισσότερα τρόφιμα και βοήθεια, φοβάμαι για το μέλλον τους».

Εν τω μεταξύ, σύννεφα καπνού υψώθηκαν την Πέμπτη πάνω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο στρατός του Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς οι διασώστες δήλωσαν ότι τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη την επικράτεια σκότωσαν περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Η εντατικοποιημένη ισραηλινή επίθεση έχει προκαλέσει επικρίσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να συμφωνούν την Τρίτη να επανεξετάσουν τη συμφωνία συνεργασίας του μπλοκ με το Ισραήλ.

Κραυγή αγωνίας και από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Πέμπτη ότι το σύστημα υγείας της Γάζας βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς συνεχίζονται οι εντατικοποιημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, εν μέσω επιδεινούμενης μαζικής εκτόπισης του πληθυσμού και οξείας έλλειψης βασικών αγαθών, αναφέρει το Reuters.

Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία στη Γάζα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις ιατρικές υπηρεσίες την τελευταία εβδομάδα λόγω της εγγύτητάς τους σε επεισόδια. Οι αποστολές του ΠΟΥ που προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Al-Awda και στο νοσοκομείο της Ινδονησίας παρεμποδίστηκαν, αναφέρεται.

Στην Beit Lahiya, στο βόρειο άκρο του θύλακα, ένα βλήμα άρματος μάχης έπληξε μια αποθήκη φαρμάκων μέσα στο νοσοκομείο Al-Awda και την πυρπόλησε, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν επί ώρες να σβήσουν τις φωτιές, πρόσθεσε.

Ανάγκη για παραπάνω ανθρωπιστική βοήθεια

Αλεύρι και άλλα πράγματα άρχισαν να φτάνουν σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες περιοχές της Γάζας την Πέμπτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

«Το αλεύρι έφτασε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (του ΟΗΕ) και αρχίσαμε αμέσως να δουλεύουμε», δήλωσε ο αρτοποιός Άχμεντ Αλ Μπάνα, στην Ντέιρ αλ Μπάλα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Reuters, τα αρτοποιεία σε όλο το νότιο τμήμα του θύλακα άνοιξαν τους φούρνους που ήταν κλειστοί για δύο μήνες, πρόσθεσε. «Θεού θέλοντος, τα αρτοποιεία στη βόρεια Γάζα θα ξαναρχίσουν σύντομα τη λειτουργία τους».

Παλαιστίνιος εργάτης μεταφέρει ένα σακί με αλεύρι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), το οποίο χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ψωμιού σε αρτοποιεία. REUTERS/Ramadan Abed

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι η κατασκευή μιας «ζώνης διανομής» θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με αμερικανικές εταιρείες να διανέμουν τρόφιμα σε περιοχές που ελέγχονται από τον ισραηλινό στρατό.

Τα αρτοποιεία που υποστηρίζονται από το WFP θα παράγουν το ψωμί και το προσωπικό του οργανισμού θα το μοιράζει – ένα πιο ελεγχόμενο σύστημα από ό,τι προηγουμένως, όταν οι αρτοποιοί το πωλούσαν απευθείας στο κοινό με χαμηλό κόστος.

Υγειονομικός εργαζόμενος κατάφερε να γλυτώσει

Ο Άσαντ Αλ-Νασάσρα, διασώστης της Ερυθράς Ημισελήνου, επέζησε από τους πυροβολισμούς που σκότωσαν 15 εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας στις 23 Μαρτίου στη νότια Γάζα, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε διεθνή καταδίκη. Τα πτώματά τους βρέθηκαν θαμμένα σε ρηχό τάφο μια εβδομάδα αργότερα από αξιωματούχους της Ερυθράς Ημισελήνου και του ΟΗΕ, οι οποίοι κατηγόρησαν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι τους σκότωσαν.

Ο Αλ-Νασάσρα εξαφανίστηκε και στη συνέχεια απελευθερώθηκε από την ισραηλινή κράτηση στις 29 Απριλίου και δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως. Ένας άλλος διασώστης επέζησε.

Ένα αγόρι μεταφέρεται στο νοσοκομείο. REUTERS/Ramadan Abed

Ο Γιουνίς Αλ-Χατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι ο Αλ-Νασάσρα γλύτωσε αφού επικαλέστηκε στα εβραϊκά και είπε ότι η μητέρα του ήταν Παλαιστίνια πολίτης του Ισραήλ.

«Τι λέει ο Άσαντ στα εβραϊκά; ‘Μην πυροβολείτε. Είμαι Ισραηλινός’. Και ο στρατιώτης μπερδεύτηκε λίγο», είπε στους δημοσιογράφους. «Αυτή η σύγχυση … τον έκανε να επιβιώσει», υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters.

Το περιστατικό

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε αρχικά ότι οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων που πλησίασαν τη θέση τους «ύποπτα» στο σκοτάδι χωρίς φώτα ή σήμανση. Είπε ότι σκότωσαν έξι μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που επέβαιναν σε οχήματα της Ερυθράς Ημισελήνου.

Όμως βίντεο που ανακτήθηκε από το κινητό τηλέφωνο ενός από τους νεκρούς και δημοσιεύθηκε από την PRCS έδειχνε εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με τις στολές τους και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα με σαφή σήμανση, με τα φώτα τους αναμμένα, να δέχονται πυρά από στρατιώτες.

Στις 20 Απριλίου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επανεξέταση του περιστατικού έδειξε ότι υπήρξαν «αρκετές επαγγελματικές αποτυχίες». Είπε ότι ένας αναπληρωτής διοικητής, ένας έφεδρος που ήταν ο διοικητής πεδίου, θα απολυθεί.

Ο γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας διεξάγει τη δική του έρευνα και θα μπορούσαν να ασκηθούν ποινικές διώξεις, σύμφωνα με τον στρατό.

Παιδιά αντιδρούν κατά τη διάρκεια της κηδείας Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα. REUTERS/Hatem Khaled

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίστηκε ο Αλ-Νασάσρα υπό κράτηση, ο Αλ-Χατίμπ δήλωσε: «σαν Παλαιστίνιος». Είπε ότι ο Αλ-Νασάσρα ανακρίθηκε και ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράστηκε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος με ημερομηνία την επομένη της απελευθέρωσής του έδειχναν τον Αλ-Νασάσρα να κλαίει καθώς αγκάλιαζε γιατρούς και να φαίνεται ζαλισμένος ενώ εξετάζεται σε νοσοκομείο της Γάζας. Οκτώ από τους νεκρούς ήταν μέλη της PRCS, η οποία παρέχει ιατρική βοήθεια στη Γάζα και αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού δικτύου στον κόσμο.

Ο Αλ-Χατίμπ δήλωσε ότι η οργάνωση συνεργάζεται με δικηγόρους και εξετάζει το ενδεχόμενο επίσημης υποβολής προτάσεων στα διεθνή δικαστήρια και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι υπεύθυνη να αποδώσει δικαιοσύνη σε όσους σκοτώθηκαν», είπε. «Δεν εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας για να πάνε να πεθάνουν».

 

 
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

 

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness