Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο του σωματείου «Συμμαχία γιατρών» στην Μόσχα

Αστυνομικοί συνέλαβαν στο γραφείο της, την πρόεδρο του σωματείου «Συμμαχία γιατρών», το οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των ΜΚΟ -«ξένων πρακτόρων» Αναστασία Βασίλιεβα, δήλωσε στο TASS o δικηγόρος της Ντμίτρι Τζουλάι, ενώ νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας είχε ζητήσει την προφυλάκισή της επειδή παραβίασε επανειλημμένα τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί, κυρίως επειδή άργησε να επιστρέψει στο σπίτι της για 3-10 λεπτά.

«Την συνέλαβαν. Προς το παρόν δεν είναι σαφές το γιατί. Ενδεχομένως θέλουν να την μεταφέρουν δια της βίας στο δικαστήριο. Σήμερα συνεδριάζει το δικαστήριο με θέμα την παραβίαση των περιοριστικών όρων λόγω πανδημίας», δήλωσε ο ίδιος.

«Η Βασίλιεβα συνελήφθη στο γραφείο της στην Μόσχα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας», δήλωσε στο TASS πηγή στα όργανα επιβολής της τάξης.

Η ομάδα της Αναστασία Βασίλιεβα ανέβασε στο Tweet βίντεο με την σύλληψη της στο γραφείο της στην Μόσχα, με την ακόλουθη επισήμανση: «Πόσα άτομα με στολή χρειάζονται για να μεταφέρουν στο δικαστήριο μια γυναίκα; Ρίξτε μια ματιά στο πρότυπο αυτό της αβρότητας, στον θρίαμβο αυτό της λογικής».

Νωρίτερα η Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας είχε ζητήσει την προφυλάκιση της Βασίλιεβα επειδή παραβίασε επανειλημμένα τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί. Με δικαστική απόφαση η Βασίλιεβα πρέπει να επιστρέφει στο σπίτι της έως τις 22.00 και να μην βγαίνει από το σπίτι της νωρίτερα από τις 07.00. «Μάλιστα ως αποδεικτικό στοιχείο ότι παραβίασε τους όρους παρουσίασαν τέσσερις φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας, στις οποίες καταγράφονται οι παραβιάσεις. Στις τρεις φωτογραφίες δεν φαίνεται το πρόσωπο του ανθρώπου ο οποίος μπαίνει στο διαμέρισμα της Βασίλιεβα, ενώ στην τέταρτη φωτογραφία απεικονίζεται η κόρη της», επισήμανε ο Τζουλάι.

Πρόσφατα η Βασίλιεβα είχε επισκεφθεί τις φυλακές στην περιοχή Βλαντίμιρ, όπου εκτίει την ποινή του ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Το δικαστήριο Πρεαμπαραζένσκι της Μόσχας απέρριψε σήμερα το αίτημα του εισαγγελέα να τεθεί η Βασίλιεβα σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρει το κανάλι telegram του συνεργάτη του Ναβάλνι, Όλεγκ Στεπάνοφ, ενώ την απόφαση επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο TASS ο δικηγόρος της Ντμίτρι Τζουλάι.

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε θέσει την Αναστασία Βασίλιεβα σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της έρευνας που αφορούσε την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Μόσχα στις 23 Ιανουαρίου.

 

Πηγές: TASS, Novaya Gazeta, ΑΠΕ