Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα πρέπει να αφορά και τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν αφορά μόνο τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά και τα Δυτικά Βαλκάνια και επιδιώκεται να προωθηθεί από κοινού με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, υπογραμμίστηκε στην ενότητα με θέματα διασυνοριακό Green Deal: Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Αειφόρος Ανάπτυξη στο 3ο Balkan Forum που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη δικτύωσης και συνεργασίας στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και προώθησης από το Βαλκανικό Φόρουμ της κλιματικής διπλωματίας, της περιβαλλοντικής διπλωματίας και της διπλωματίας που αφορά την κυκλική οικονομία.

Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) έχει διεθνή διάσταση, κυρίως όσον αφορά την πολιτική γειτονίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι μία νέα έννοια που η Ε.Ε. θέλει να προωθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και να μοιραστεί με τους γείτονές της, υπογράμμισε ο συντονιστής της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία, επίτιμος διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδιος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας του DGENV και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Κρεμλής.

Βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. η πράσινη ανάπτυξη (κάθε πρότζεκτ και δραστηριότητα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης), η "μπλε" οικονομία και πως μπορεί να προωθηθεί, ώστε να γίνει «πράσινη» και η ψηφιακή οικονομία που υποστηρίζει την πράσινη και τη "μπλε" οικονομία με γενική προτεραιότητα την κυκλική οικονομία, η οποία θα καταστήσει όλες αυτές τις οικονομίες κυκλικές, ανέφερε ο κ. Κρεμλής.

Η καλύτερη σύνδεση των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων εντός της περιοχής και εντός της Ε.Ε. απαιτεί ισχυρή δέσμευση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ότι θα υλοποιήσουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, θα εμβαθύνουν την περιφερειακή οικονομική ενοποίηση και θα αναπτύξουν μία κοινή περιφερειακή αγορά στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου για να κάνουν την περιοχή πιο ελκυστική για επενδύσεις, τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Xριστίνα Οτζακλίεσκα.

Επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι πλήρως προσηλωμένη στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη Διαδικασία Ένταξης στην Ε.Ε. πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας έχει προσδιορίσει τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 1,4,8, 13, 16 ως πέντε εθνικές προτεραιότητες για την περίοδο 2018-2020. Η κ. Οτζακλίεσκα, ανέφερε, ακόμη, ότι το 2019 η Ταχεία Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση για την ευθυγράμμιση της εθνικής πολιτικής με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης έδειξε ευθυγράμμιση σε ποσοστό 83%.

«Στόχος της Βόρειας Μακεδονίας είναι έως το 2030 μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου κατά 51% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990» είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε έχουν αναλυθεί 63 πολιτικές και μέτρα, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενθάρρυνση μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και προϊόντων σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Η παγκόσμια πανδημία έχει αναδείξει τις αδυναμίες και την ευαλωτότητά μας και ήρθε μετά την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί σημαντικά και να προκύψουν συγκεκριμένες ανάγκες» ανέφερε η Ολιβέρα Βουκάλιοβιτς, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της διεύθυνσης Προώθησης, Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης του Μαυροβουνίου. Περιγράφοντας την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία στη χώρα της, με μείωση μισθών και τα αναγκαία μέτρα που ελήφθησαν, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και οικονομικές ενισχύσεις προκειμένου να δοθεί ένεση ρευστότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας, υπογράμμισε ότι αναπροσαρμόστηκαν πολιτικές, ωστόσο το Μαυροβούνιο παραμένει προσηλωμένο στην ένταξη στην Ε.Ε. Η πράσινη οικονομία και η κυκλική οικονομία, όπως είπε, είναι στις προτεραιότητες του Μαυροβουνίου για μία οικονομία χωρίς αποκλεισμούς και σεβασμό για το περιβάλλον,

«Η Πράσινη Συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντικό πρότζεκτ, χωρίς την Πράσινη Συμφωνία δεν θα υπάρχει η Ευρώπη. Θα πρέπει όμως να αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο ακαδημαϊκός, πρώην προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, δρ. Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, όπως η Πράσινη Διακήρυξη για τα Δυτικά Βαλκάνια που υιοθετήθηκε στη Σόφια το 2020.

«Πρέπει να δούμε στο Βαλκανικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν παλαιά και νέα μέλη της Ε.Ε., αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια, πώς η Πράσινη Συμφωνία των Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Θα πρέπει να ζητήσουμε από την ηγεσία της Ελλάδας να εστιάσει περισσότερο στην ενσωμάτωση της Πράσινης Συμφωνίας των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» τόνισε κ. Λαγκούμτζιγια.

«Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή είμαστε σε διαδικασία μάθησης, κανένας μας δεν είναι καθηγητής, είμαστε όλοι σπουδαστές» εκτίμησε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ανταλλάσουμε απόψεις. Αυτό κάνει και το Βαλκανικό Φόρουμ, συγκεντρώνει όλες τις χώρες της ιστορικής περιοχής των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό μία ομπρέλα σκέψης. Έχουμε τόσα πολλά κοινά και νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα τέλειο παράδειγμα που δείχνει πώς μπορούμε να διαγράψουμε τα σύνορα».

Το 3ο Balkan Forum πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή», με την οργανωτική ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness