Κίεβο: Άσκηση ισορροπίας η επιβολή κυρώσεων, δοκιμάζεται η εκεχειρία
Ενώ μένει να δοκιμαστεί η παύση πυρός στην οποία συμφώνησαν πρόεδρος και αντιπολίτευση στην Ουκρανία, η ΕΕ ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει την στάση της απέναντι στην κρίση με ενδεχόμενη επιβολή «στοχευμένων», σε πρώτη φάση, κυρώσεων -χωρίς όμως να κλείσει η πόρτα διαλόγου.
Πριν την έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28» στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας πηγαίνουν στο Κίεβο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση πριν ενημερώσουν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Δεν έχει γνωστοποιηθεί για ποιους πρόκειται, αλλά η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι εύκολα αναστρέψιμες εάν κινηθεί η πολιτική διαδικασία στο Κίεβο. Ο Μπ.Ομπάμα καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας, αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τήρησή της και επέμεινε ότι την ευθύνη για ειρήνευση την έχει η ουκρανική κυβέρνηση.
Ευρωπαϊκή άσκηση ισορροπίας
Το επίκεντρο όμως των κινήσεων στο διπλωματικό πεδίο βρίσκεται στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρώτη φάση την Πέμπτη, κινητοποιείται το λεγόμενο «τρίγωνο της Βαϊμάρης» -Παρίσι, Βερολίνο, Βαρσοβία- στέλοντας τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών του στην ουκρανική πρωτεύουσα πριν πάνε το απόγευμα στην έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των «28» στις Βρυξέλλες.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πολωνός ΥΠΕΞ Ραντόσλαβ Σικόρσκι θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Κίεβο με στελέχη και των δύο πλευρών, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Οι φωνές για επιβολή κυρώσεων είχαν δυναμώσει μετά την ανάφλεξη της νύχτας προς Τετάρτη. Ο πρόεδρος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο γάλλος πρόεδρος και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μίλησαν για ανάγκη «άμεσων και στοχευμένων μέτρων» με στόχο την επαναφορά του Κιέβου σε πολιτική διαδικασία.
Τα μέτρα που εξετάζονται φαίνεται ότι αφορούν, σε πρώτη φάση, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ουκρανών αξιωματούχων και η απαγόρευση εισόδου τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί επίσης το πάγωμα πώλησης αστυνομικών εξαρτύσεων ή και μέτρων που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Από τουλάχιστον το πρώτο, ενδεχόμενο ακόμη, πακέτο κυρώσεων αναμένεται να λείπει προσωπικά ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας ή να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα επιβαρύνουν την κατάσταση, προσπαθώντας συνεχώς τους τελευταίους τρεις μήνες να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα της ΕΕ στο Κίεβο.
Newsroom ΔΟΛ