Κομισιόν: Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας συνιστούν πρωταρχικής σημασίας στόχο
Η προαγωγή «της ανεκτικότητας και του σεβασμού» στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη συνιστούν πρωταρχικής σημασίας στόχους. Αυτό τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του πρώτου Ετήσιου Συνέδριου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην ΕΕ στις 1-2 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής ενόψει του συνεδρίου, από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διακριτική μεταχείριση, προκύπτουν τα εξής:
- Το 50% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι διακρίσεις λόγω θρησκεύματος ή πεποιθήσεων είναι ευρέως διαδεδομένες (έναντι 39% το 2012).
- Το 33% πιστεύει ότι η έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για κάποιον που υποβάλλει αίτηση για θέση εργασίας (έναντι 23% το 2012).
- Ο μουσουλμάνοι έχουν το χαμηλότερο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής από όλες τις θρησκευτικές ομάδες. Μόλις το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν πλήρως έναν Μουσουλμάνο συνάδελφο στον χώρο εργασίας, ενώ μόνο το 43% δήλωσαν ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν κάποιο από τα ενήλικα τέκνα τους είχε δεσμό με άτομο μουσουλμανικής θρησκείας.
- Η έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τις διακρίσεις και τις εγκληματικές πράξεις μίσους κατά των Εβραίων δείχνει αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Το 73% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο αντισημιτισμός μέσω διαδικτύου έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία.
Ενόψει του συνεδρίου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή κοινωνία διέρχεται μια περίοδο αναστάτωσης και κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ένωσή μας. Τα αποτρόπαια γεγονότα στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη στις αρχές της φετινής χρονιάς κατέστησαν σαφή την ανάγκη για επείγουσα δράση. Σε τέτοιους καιρούς κρίσης, τίθεται σε δοκιμασία η ικανότητα της κοινωνίας μας για ανεκτικότητα και κοινωνική ένταξη. Ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία, μολονότι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άποψη ιστορίας, προέλευσης και αντικτύπου, αποτελούν και τα δύο εκδηλώσεις αυτού του φαινομένου. Η συλλογική μας ευθύνη να συμβιώνουμε με ανεκτικότητα και σεβασμό είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχουμε ηθική υποχρέωση να προσφέρουμε καταφύγιο σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, που φτάνουν στις ακτές μας. Η διαφορετικότητα δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται απειλή. Ευθύνη όλων μας είναι να δημιουργήσουμε και να καλλιεργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».
Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα προσέθεσε: «Έστω και ένα άτομο που πέφτει θύμα μισαλλοδοξίας ή διακριτικής μεταχείρισης είναι ήδη πάρα πολύ. Ένα στα πέντε άτομα στην ΕΕ, που προέρχονται από θρησκευτική μειονότητα, δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων ή παρενόχλησης λόγω θρησκεύματος ή πεποιθήσεων τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Καλώ τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν σωστά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να λαμβάνουν μέτρα κατά της ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων που υποκινούνται από μίσος. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή συγκεκριμένων εμπειριών και ιδεών από όλη την ΕΕ, και η λήψη αποφάσεων για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί. Η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση στην κοινωνία μας, είτε γίνεται ζωντανά είτε μέσω του διαδικτύου. Θα συνεργαστούμε εντατικά με τις εθνικές κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως τις εταιρείες πληροφορικής, για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο».
Το συνέδριο θα επανεξετάσει την κατάσταση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς και άλλες πολιτικές επιλογές και υποστηρικτικές δράσεις για την καταπολέμηση των εγκληματικών πράξεων και της ρητορικής αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας στο διαδίκτυο, αλλά και για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προαγωγή της ανεκτικότητας και του σεβασμού.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν μέλη της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας, εκπρόσωποι εθνικών και τοπικών αρχών, ΜΚΟ, εταιρειών και μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και ιδιώτες. Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν ιδέες για ορθές πρακτικές για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας και θα συζητήσουν τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Το συνέδριο θα βασιστεί στα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και το Μάιο, ενόψει της εκδήλωσης. Οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν τις διαφορετικές ρίζες του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, την ανάγκη για ολιστική αλλά και για κατά περίπτωση προσέγγιση, ζήτησαν καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και μεγαλύτερες προσπάθειες για καλύτερη παιδεία και ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων. Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην πρόληψη του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, στην αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, στον ρόλο των τοπικών αρχών, στις εκπαιδευτικές και τοπικές δράσεις, καθώς και στις σημερινές πολιτικές καταπολέμησης των διακρίσεων.
(ΑΠΕ)