Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κόσοβο: Πρώτη απογραφή εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια σε πλαίσιο αυξημένης έντασης

Οι αρχές του Κοσόβου άρχισαν σήμερα την πρώτη απογραφή εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, μέσα σε πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τη σερβική κοινότητα, η συμμετοχή της οποίας στην απογραφή δεν είναι εγγυημένη.

Η απογραφή του πληθυσμού είναι ζήτημα ευαίσθητο σε αριθμό χωρών των Βαλκανίων, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως τα υψηλά ποσοστά γεννητικότητας, οι μεταναστευτικές κινήσεις και οι εθνοτικές εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες για να τεκμηριωθούν συγκεκριμένοι αριθμοί.

Οι αρχές του Κοσόβου είχαν αναβάλει επανειλημμένα προηγούμενες απογραφές.

Έτσι η Στατιστική Υπηρεσία του Κοσόβου (ASK) δεν έχει πραγματοποιήσει παρά μία μόνο απόγραφή το 2011, την οποία είχαν μποϊκοτάρει οι Σέρβοι. Σύμφωνα με την απογραφή αυτή, το Κόσοβο αριθμούσε τότε 1,8 εκατομμύριο κατοίκους.

Οι υπεύθυνοι της ASK δήλωσαν πως ελπίζουν ότι θα ολοκληρώσουν την απογραφή μέσα σε έξι εβδομάδες και περιμένουν ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου θα συμμετάσχουν σ' αυτή.

«Η ASK εξασφάλισε την εκπαίδευση σέρβων επιθεωρητών και απογραφέων», δήλωσε η Χαζμπιζέ Τσερίτσι, υπεύθυνη για την απογραφή.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Πρίστινας και τους Σέρβους του Κοσόβου είναι τεταμένες μετά την απαγόρευση του σερβικού νομίσματος, του δηναρίου, στις αρχές της χρονιάς.

Το ευρώ, το μόνο πλέον νόμιμο νόμισμα στο Κόσοβο, αντικατέστησε το δηνάριο, η χρήση του οποίου είναι πλέον παράνομη, με αποτέλεσμα εντάσεις με το Βελιγράδι, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί ένα παράλληλο σύστημα υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης για τους Σέρβους της περιοχής.

Χθες, Πέμπτη, η τελευταία σειρά συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών στις Βρυξέλλες δεν επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας.

Οι σέρβοι ηγέτες του Κοσόβου και η κυβέρνηση του Βελιγραδίου δεν έχουν ανακοινώσει αν η σερβική κοινότητα, που αποτελείται από περίπου 100.000 ανθρώπους, θα συμμετάσχει στην απογραφή.

Στην εθνοτικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια συναίνεση.

«Το Κόσοβο αποτελεί μέρος της Σερβίας, είτε αρέσει είτε όχι. Ανήκουμε στους σερβικούς θεσμούς. Κανένας δεν μπορεί να μου επιβάλει αυτό που δεν θέλω», λέει η 47χρονη Νατάσα Βούγιατσιτς, μητέρα δύο παιδιών.

«Εξακολουθώ να μην ξέρω τι θα κάνω. Όλα εξαρτώνται από το τι θα πει η κυβέρνησή μας» στο Βελιγράδι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 33χρονη Ζίκα Τράικοβιτς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...