Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νατάσα Πιρτς Μουσάρ: Μια κοινωνία που αποφασίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω είναι πιο ασφαλής

Την ανάγκη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον πλανήτη που θα βασίζεται σε μια σειρά από αρχές αλλά και την κατανόηση ότι «τα λιγότερα είναι κατ’ ουσίαν περισσότερα και καλύτερα» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ (Nataša Pirc Musar), μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Η κυρία Μουσάρ ξεκίνησε την ομιλία της ευχαριστώντας στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Ελλάδα για τη φιλοξενία και τη φιλία που επιδεικνύει προς τη χώρα της και συνέχισε κάνοντας εκτενή αναφορά στη δίκαιη ανάπτυξη του πλανήτη ως όχημα ευημερίας και προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασίζεται η δίκαιη ανάπτυξη σημειώνοντας πως «το πλουσιότερο κομμάτι του πλανήτη θα πρέπει να ζει με λιγότερα», τα στοιχεία οικονομικής προόδου ως μέτρο ανάπτυξης και προόδου «δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν τους τίτλους των μέσων ενημέρωσης», ενώ θα πρέπει να υπάρξει και περαιτέρω φορολόγηση των πλουσιότερων του πλανήτη. «Για να ζήσουμε με λιγότερα αλλά καλύτερα, πρέπει να ενεργήσουμε σοβαρά για την περαιτέρω φορολόγηση των πλουσιότερων - τόσο των εταιρειών όσο και φυσικών προσώπων. Η φορολόγηση του πλούτου τους είναι μια επένδυση στην ποιοτική ανάπτυξη της κοινωνίας στην οποία ανήκουν».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Μουσάρ, «μια κοινωνία που αποφασίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω είναι πιο ασφαλής γιατί είναι λιγότερο επιρρεπής σε συγκρούσεις και εξτρεμιστικές συμπεριφορές».
Η Πρόεδρος της Σλοβενίας αναφέρθηκε στις τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη, υπογράμμισε πως ο κόσμος που η ίδια θα ήθελε να ζήσει «είναι ένας κόσμος όπου η ειρήνη και όχι ο πόλεμος είναι μία κανονική κατάσταση πραγμάτων» και υπογράμμισε πως ένας ειρηνικός κόσμος μπορεί να βασίζεται μόνο στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει ωστόσο να έχει μια ξεκάθαρη λογική: θα πρέπει να επιδιώκει τη Δικαιοσύνη και τη δίκαιη ανάπτυξη. 

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη με εκατομμύρια ανθρώπους να πεινούν και χιλιάδες νέους ανθρώπους χωρίς προοπτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μουσάρ και προσέθεσε πως «χωρίς έναν τέτοιον προσανατολισμό δεν θα επιβιώσουμε ως πολιτισμός», ενώ θα πρέπει να ξεπεράσουμε με αποφασιστικότητα τα όποια εμπόδια υπάρχουν.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Σλοβενίας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στην ανάπτυξη που γνωρίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, η χρήση της AI, που αποτελεί τεχνολογική ανακάλυψη ιστορικών διαστάσεων, με εκπληκτικές δυνατότητες για την ανθρώπινη ανάπτυξη, είναι ευλογία για τον κόσμο μας. Αλλά πιστέψτε με, μπορεί να είναι και κατάρα. Έχει μια τρομακτική δυνατότητα απανθρωποποίησης».
Ειδική αναφορά έκανε, δε, και στη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας λέγοντας πως «ναι, η περιβαλλοντική πολιτική είναι κοστοβόρα και δύσκολη στην άμεση εφαρμογή της αλλά η ζημία που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή ή οι πόλεμοι (στο περιβάλλον), η ρύπανση από τα πλαστικά και τα ηλεκτρονικά είναι ακόμη πιο προβληματική και ανέρχεται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «αν δεν είχαμε λάβει ορισμένες από τις προειδοποιήσεις στα σοβαρά, ο πλανήτης θα ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση», υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες εξαγγελίες και πολιτικές διακηρύξεις για το περιβάλλον να παίρνουν και «σάρκα και οστά» και προσέθεσε πως παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να πειστούν οι άνθρωποι ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε στο περιβάλλον μας και στη δίκαιη ανάπτυξη.

Πρέπει να επενδύσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη κι έναν οικολογικό, βιώσιμο τρόπο ζωής, «που θα επιτρέπει σε ένα μέρος του πληθυσμού να έχει περισσότερα από όσα έχει σήμερα κι ένα μέρος του κόσμου να έχει λιγότερα και να εξακολουθεί να ζει καλύτερα», σημείωσε, επισημαίνοντας πως αυτή «είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα για να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Με αφορμή, δε, το γεγονός ότι φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά και στον πλανήτη μαίνονται πόλεμοι, υπενθύμισε την παράδοση της Ολυμπιακής εκεχειρίας κατά την αρχαιότητα υπογραμμίζοντας πως αυτό το μήνυμα θα πρέπει να εκπέμπετε με κάθε ευκαιρία.
 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness