Οι Αμερικανοί χτύπησαν την ιρανική φρεγάτα ανοιχτά της Σρι Λάνκα – Πολλοί νεκροί, 32 διασωθέντες, για 150 αγνοουμένους
Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη (4/3) στον Ινδικό Ωκεανό, όταν ιρανικό πολεμικό πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα. Νωρίτερα, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι 32 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν, ενώ αρκετές σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση στην ιρανική φρεγάτα IRIS Dena ήταν αμερικανική. Οι πληροφορίες να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 150 αγνοούμενοι, ενώ αναφέρονται και πολλοί νεκροί.
Οι αρχές της χώρας γνωστοποίησαν ότι 32 άνθρωποι έχουν διασωθεί και μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες από τοπικούς αξιωματούχους, το πλοίο συμμετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Ινδίας όταν σημειώθηκε το πλήγμα. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η φρεγάτα χτυπήθηκε από υποβρύχιο, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της επίθεσης.
Στο μεταξύ, χθες η αμερικανική κεντρική διοίκηση είχε ανακοινώσει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν βυθιστεί 17 ιρανικά πλοία. Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ένας από τους βασικούς στόχους των επιχειρήσεων είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή του ιρανικού ναυτικού.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Βιτζίθα Χεράθ, ενημερώνοντας το κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο —το οποίο αναγνωρίστηκε ως IRIS Dena— έχει βυθιστεί.
Ωστόσο, οι πληροφορίες γύρω από τις συνθήκες του περιστατικού ήταν συγκεχυμένες. Πηγές του ναυτικού και του υπουργείου Άμυνας της Σρι Λάνκα ανέφεραν ότι το πλοίο φέρεται να δέχθηκε επίθεση από υποβρύχιο, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 101 αγνοουμένους.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ναυτικού της Σρι Λάνκα διέψευσε την αναφορά περί 101 αγνοουμένων, χαρακτηρίζοντάς την αναληθή, ενώ απέρριψε και τις πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της βύθισης. Όπως δήλωσε, οι 32 τραυματίες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε κρατικό νοσοκομείο στη νότια λιμενική πόλη Γκάλε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ναυτικό έλαβε σήμα κινδύνου από ιρανικό πλοίο και ενημέρωσε άμεσα την πολεμική αεροπορία της χώρας. Ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τις ένοπλες δυνάμεις της Σρι Λάνκα, με προτεραιότητα τη διάσωση των επιβαινόντων.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να διασώσουμε περισσότερους ανθρώπους και θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι», ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί άλλα πλοία ή αεροσκάφη στην περιοχή του συμβάντος.
Οι αρχές της Σρι Λάνκα αναμένεται να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια της βύθισης μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

