Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πακιστάν: Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την υπερχείλιση μίας λίμνης - Πάνω από 1.300 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Οι αρχές στο Πακιστάν προσπάθησαν χθες Κυριακή να αποτρέψουν την υπερχείλιση μιας λίμνης, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Οι αρχές αποπειράθηκαν χθες να αποστραγγίσουν μέρος του νερού της λίμνης, αναγκάζοντας έως και 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την ελπίδα να αποφευχθεί η υπερχείλισή της.

Ωστόσο το επίπεδο της λίμνης Μάνσαρ, που βρίσκεται δυτικά του Ινδού ποταμού στη νότια επαρχία Σιντ, παραμένει επικίνδυνα υψηλό.

Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά του βόρειου Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα, οι οποίες έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 1.314 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 458 παιδιά. Το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές. Σοβαρές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες, με τις μισές από αυτές να έχουν καταστραφεί.

Στο μεταξύ το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 128.000 έγκυες γυναίκες στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, ενώ 42.000 από αυτές πρόκειται να γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν αρνηθεί να τις εξετάσουν άνδρες εθελοντές γιατροί που έφτασαν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί. Στις συντηρητικές περιοχές της υπαίθρου στο Πακιστάν συχνά δεν είναι αρμόζον μία γυναίκα να εξετάζεται από άνδρες, κυρίως γυναικολογικά.

Πριν τις καταστροφικές πλημμύρες το Πακιστάν επλήγη από τέσσερα κύματα καύσωνα και πολλές δασικές πυρκαγιές, δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια της συνεδρίασης της συντονιστικής ομάδας, γεγονός που υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες επιβαρύνουν την οικονομία του Πακιστάν, το οποίο είχε ζητήσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν τις καταστροφές αυτές.

Ήδη ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 160 εκατ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει τα θύματα των πλημμυρών, αλλά ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Μιφτάχ Ισμαΐλ έχει δηλώσει ότι το κόστος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Το συνολικό κόστος ζημιών πλησιάζει τα 10 δισεκ. δολάρια, ίσως περισσότερα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC.

Στη χώρα έχει αρχίσει να φτάνει βοήθεια από το εξωτερικό, με πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, αλλά και το Τουρκμενιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προσγειώνονται σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.

Αλλού στην περιοχή, πλημμύρες απειλούν και τη Σρι Λάνκα, που έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, ενώ λόγω των βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί στη Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...