Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παρέμβαση Τζουζέπε Κόντε στην ιταλική κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «έχει σημαντικά πράγματα να πει» κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε ότι θα δώσει σήμερα το απόγευμα, εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και των προειδοποιήσεων των Βρυξελλών για την επιβολή κυρώσεων για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της.

Πολλές ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πανεπιστημιακός, θα απειλήσει με παραίτηση, εάν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους και δεν ξεκινήσουν να κυβερνούν. 

Ο εκπρόσωπος του Κόντε δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει στο Reuters τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Iταλός πρωθυπουργός ανήγγειλε μέσω του Facebook ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18.15 (19.15 ώρα Ελλάδος) και ότι θα μεταδοθεί μέσω της  πλατφόρμα του FB ώστε να όλοι οι Ιταλοί να έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση.

Μετά την ανακοίνωση του Κόντε, τα  ιταλικά ομόλογα έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να υποχωρούν κατά 6 μονάδες βάσης και των βραχυπρόθεσμών ομολόγων κατά 8 μονάδες βάσης.

Οι σχέσεις μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων επιδεινώθηκαν κατά την διάρκεια της εκστρατείας των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Η αντιμεταναστευτική Λέγκα βγήκε νικήτρια με το 34,3% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό της εταίρο και τροφοδοτώντας τις φήμες ότι μπορεί και τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ