Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θέλει νέα σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δεν θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία παρά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Λαβρόφ στο περιθώριο μιας συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία».

«Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στο ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια του τεταμένου τετ-α-τετ τους στη Σουηδία.

 

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης γύρω από την Ουκρανία

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συναντώνται σήμερα στη Σουηδία, εν μέσω της κορύφωσης των εντάσεων για την Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να διατείνεται πως διαθέτει «αποδείξεις» πως η Μόσχα προετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή και να επισείει την απειλή επιβολής νέων, ακόμη οδυνηρότερων κυρώσεων.

Οι Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σε προάστιο της Στοκχόλμης, των πενήντα ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ένα από τα λίγα διεθνή φόρα διαλόγου όπου είναι μέλη τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, ο ΟΑΣΕ είχε επιφορτιστεί, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία το 2014, να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνιών ειρήνης.

Το Κίεβο και δυτικοί σύμμαχοί του κρούουν από τον περασμένο μήνα τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως συγκεντρώνονται ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και επαπειλείται χειμερινή εισβολή.

Η Μόσχα, η οποία κατηγορείται πως υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό, αρνείται πως προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση και προσάπτει με τη σειρά της στο NATO πως προσπαθεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο χθες.

Κατά τη διάρκεια συνόδου της ατλαντικής συμμαχίας στη Ρίγα, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για «τις αποδείξεις» πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει καταρτίσει σχέδια για σημαντικές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφαση να διατάξει εισβολή. Γνωρίζουμε όμως ότι οδεύει να αποκτήσει τη δυνατότητα να γίνει πολύ γρήγορα εάν το αποφασίσει», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε στο ότι η διπλωματία «είναι ο μοναδικός υπεύθυνος τρόπος να επιλυθεί αυτή η δυνητική κρίση» και απείλησε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση με «σειρά οικονομικών μέτρων με μεγάλο αντίκτυπο» που η Ουάσινγκτον «συγκρατήθηκε» και «δεν χρησιμοποίησε στο παρελθόν».

Από την πλευρά της, η Μόσχα απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες ερίζοντας, με τη σειρά της, πως η Ουκρανία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος Πούτιν αξίωσε χθες να υπάρξουν «συμφωνίες» που θα αποτρέψουν τη διεύρυνση του NATO προς Ανατολάς και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας προτείνοντας να γίνουν «διαπραγματεύσεις σε βάθος» για το ζήτημα αυτό.

Μετά την επέκταση του NATO σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, έπειτα από την πτώση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, η ιδέα και μόνο ότι η Ουκρανία μπορεί μια μέρα να γίνει κράτος-μέλος του είναι αφόρητη για τη Ρωσία, έστω κι αν το αίτημα εισδοχής του Κιέβου παραμένει μέχρι τώρα νεκρό γράμμα.

Επίσης χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα για τον πόλεμο με τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 13.000 ανθρώπους.

Πριν από τις συνομιλίες του με τον κ. Λαβρόφ, ο κ. Μπλίνκεν θα έχει τετ-α-τετ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, τον ουκρανό ομόλογό του, επίσης παρόντα στη Στοκχόλμη.

Η σύνοδος αυτή του ΟΑΣΕ, αν και ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, γίνεται σε «κρίσιμη στιγμή», παρατήρησε ο αμερικανός πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

Πέραν της Ουκρανίας, οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόσκαιρη αναζωπύρωση των συγκρούσεων δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, χωρών που είναι και οι δύο μέλη του ΟΑΣΕ.

Η ΕΕ κατέληξε χθες Τετάρτη σε συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία και οι ΗΠΑ αναμένεται να την ακολουθήσουν «πολύ σύντομα», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ δεν αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση κάποιου σημαντικού κειμένου, αφού περίπτωση ομοφωνίας δεν υπάρχει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣΔρ. Οικον/γος-π. Πανεπ/κός-Συγγραφέαςa.frontistis@gmail.com19/4/24      Πήρα αφορμή γι’ αυτό το άρθρο από ένα αντίστοιχο του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness