Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στη Γαλλία βρίσκεται για το ενεργειακό ο Σαουδάραβας πρίγκιψ

 

 

Η επίσκεψη που πραγματοποιεί από την Πέμπτη ο Σαουδάραβας πρίγκιψ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία, σχετίζεται με την ενεργειακή πολιτική, υπό τη σκιά της μήνυσης για συνέργεια σε βασανιστήρια και εξαφάνιση σε σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη χώρα.

Την σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τον υποδέχθηκε σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο δυτικής προσπάθειας προσέγγισης πετρελαιοπαραγωγών χωρών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ οι συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν συνεχίζουν να βρίσκονται στον πάγο.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την χρησιμοποίηση των εξαγωγών ενέργειας από την Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Δύσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αποσπάσει από το Ριάντ δέσμευση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την «θερμή υποδοχή» που του επεφύλαξε στο Παρίσι, σε μία επίσκεψη που προκάλεσε διαμαρτυρίες από την κοινή γνώμη και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας.

 

documentonews.gr

Ο πρίγκιπας διάδοχος προσθέτει ότι οι συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν «επιβεβαίωσαν την κοινή μας βούληση για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας σε όλους τους τομείς, για την συνέχιση του συντονισμού επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Το μήνυμα του πρίγκιπα διαδόχου διευκρινίζει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναχώρησε από την Γαλλία «αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του».

Ηταν η πρώτη επίσκεψη στην Γαλλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Μήνυση για συνέργεια σε βασανιστήρια και εξαφάνιση σε σχέση με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι κατατέθηκε χθες το Παρίσι κατά του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου από τις ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN), και την ελβετική Trial International.

    

 

randomness