Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τέσσερις οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- Σήμερα Τρίτη η ψηφοφορία

Σήμερα Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο για το δεύτερο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου. Οι υποψήφιοι υποδεικνύονται είτε από την πολιτική τους ομάδα, είτε από μια ομάδα 36 ευρωβουλευτών.

Οι ψηφοφορίες μπορεί να φτάσουν τις τέσσερις κατά την τελευταία των οποίων αναμετρώνται οι υποψήφιοι που έχουν αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο. Κερδίζει ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων.

Η Roberta Metsola, η Alice Bah Kuhnke, ο Kosma Złotowski και η Sira Rego διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Mάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες σήμερα Τρίτη στις 10.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 έως τις 11.15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 12.00.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στις 14.00, στις 17.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος.

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει  της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

 Προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις πολιτικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους επόμενους έξι μήνες.

Τα σημαντικά χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν τις νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες και τις Νομοθετικές Πράξεις για τις Ψηφιακές Αγορές, την καθιέρωση φόρου άνθρακα για τις εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερες επιδιώξεις για το κλίμα και κανόνες για τους ελάχιστους μισθούς.

Ειδικότερα για τις ψηφιακές υπηρεσίες, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση για τη σχετική νομοθεσία την Τετάρτη και θα ψηφίσει την επομένη ημέρα. Η νομοθεσία αποσκοπεί να δημιουργήσει κανόνες για την διευθέτηση του παράνομου online περιεχομένου και να δημιουργήσει πλατφόρμες που θα λογοδοτούν για τους αλγορίθμους τους.

Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας

Στο πλαίσιο της προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας, την Τετάρτη το Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων.

Τέλος οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου με τον Σαρλ Μισέλ, που αφορούν τα θέματα της ανταπόκρισης της ΕΕ στην πανδημία, την αύξηση των ενεργειακών τιμών και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και αμυντικά θέματα

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων